Lévai Zoltán döntős, Losonczi bronzmeccses a birkózó-vb-n

LÉVAI Zoltán; NEMES Viktor
Lévai Zoltán (pirosban) és a szerbiai színekben versenyző Nemes Viktor a belgrádi birkózó-világbajnokság kötöttfogású mezőnye 77 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében
Vágólapra másolva!
Lévai Zoltán ötödik mérkőzését is megnyerve bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának döntőjébe, Losonczi Dávid ugyanakkor veszített elődöntőjében, így vasárnap a bronzérmért léphet szőnyegre a belgrádi birkózó-világbajnokságon a 87 kilogrammos súlycsoportban.

A magyar szempontból szinte hibátlan, kilenc meccsből nyolc győzelmet hozott délelőtti programból Lévai és Losonczi is imponáló teljesítménnyel menetelt be a legjobb négy közé, ahol mindkettőjükre a hazaiak egy-egy világbajnoka várt.

A tavaly szívizomgyulladás miatt hosszú hónapokig betegeskedő Lévai a 2017-es vb-győztes Nemes Viktorral találkozott, aki a hazai nézők biztatásától hajtva erősen kezdett, keményen állt a lábán és meggyőzőbben birkózott riválisánál, így másfél perc után Lévait küldték le a bírók (0-1). A vajdasági klasszis azonban parterhelyzetből már nem volt olyan magabiztos, sőt, a BHSE Európa-bajnoki ezüstérmese ki tudott bújni a fogásából, visszatámadott és mögé került (2-1), így pedig nem minimális hátrányból, hanem előnyből állhatott fel a szőnyegről.

A szünetig nem változott az állás, a második szakasz első percének végén viszont eggyel nőtt Lévai előnye Nemes intése után, s ugyan a parterhelyzetből nem született újabb pont, a 3-1-es vezetés Lévai Zoltánnak kedvezett, aki az utolsó másfél percben magabiztosan őrizte meg előnyét az erejével elkészülő riválisával szemben.

Lévai Zoltán (pirosban) és a szerbiai színekben versenyző Nemes Viktor a belgrádi birkózó-világbajnokság kötöttfogású mezőnye 77 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

"Nem az volt a taktika, hogy én megyek le először, meg akartam hajtani az elejét, de aztán alkalmazkodtam a helyzethez, jött a B-terv. Szerencsére jól jöttem ki a szituációból, a második menetben pedig már éreztem, hogy elfáradt" - nyilatkozta az MTI-nek Lévai Zoltán az elődöntőt követően, hozzátéve, hogy az öt mérkőzés sokat kivett belőle, de a vasárnapi döntőre készen fog állni.

A fináléban a tokiói olimpiai döntőben Lőrincz Tamással szemben alulmaradt kirgiz Akzsol Mahmudov lesz a riválisa.

Rögtön a 77 kilós elődöntők után a felnőtt világversenyen újonc Losonczi Dávidot szólították szőnyegre a címvédő, ötkarikás harmadik Zurabi Datunashvili ellen.

Az ESMTK 22 éves tehetsége délelőtt ellenállhatatlanul birkózott, három meccséből kettőt technikai tussal nyert, s nagyon elszántan kezdte esti összecsapást is. Az első másfél percben egyértelműen irányított, óriási erővel küzdött, így georgiai származású ellenfelét intették meg (1-0), a lenti helyzetből viszont az addig nagyon dinamikus Losonczi nem tudott akciót csinálni, ennek ellenére a szünetre így is előnnyel mehetett.

A másodikban a fiatal magyar kötöttfogású mindent megtett, hogy elkerülje a visszaintést, ám erőfeszítéseit nem koronázta siker (1-1), a stabilan birkózó Datunashvili pedig parterhelyzetből szépen összefogta és hosszas előkészítés után bebillentette (1-3). Losonczi vitatta az akciót, a videózás viszont egyértelműen bizonyította, hogy elfordult kilencven fokkal, a rossz challenge pedig újabb pontot ért riválisának (1-4), ami később döntőnek bizonyult. A folytatásban a magyar kötöttfogású ugyanis egy szép levitellel két pontot faragott hátrányán, de az utolsó percben hiába küzdött, Datunashvili minden támadását visszaverte.

"Nagyon sajnálom, mert világbajnoki címért jöttem Belgrádba. Mindenesetre, ha holnap úgy birkózom mint ma, akkor meglesz a bronzérem" - összegzett Losonczi Dávid, aki a vigaszág egyik győztesével csap majd össze a helyosztón.

A nap harmadik magyarja, az idei Európa-bajnok Fritsch Róbert (72 kg) vasárnap a vigaszágon folytathatja szereplését, miután délelőtti legyőzője, a szerbiai Ali Arsalan - tusgyőzelemmel - bejutott a 72 kilogrammosok fináléjába.

Frissítés:

Nem indult jól magyar szempontból a belgrádi birkózó-világbajnokság második versenynapja, melyen előbb a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Fritsch Róbert kikapott a vigaszágon és kiesett, majd a 63 kilóban érdekelt Torba Erik és a 67 kilós Váncza István is elveszítette a nyolcaddöntőbe jutásért kiírt mérkőzését.