A Grand Slam-győztes teniszező megtörten bevallotta, évek óta kínkeserves fájdalmak közepette él

tenisz, Juan Martín del Potro
NEW YORK - SEPTEMBER 14: Juan Martin Del Potro of Argentina cries after defeating Roger Federer of Switzerland in the Men's Singles final on day fifteen of the 2009 U.S. Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 14, 2009 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Del Potro defeated Federer 3-6, 7-6 (7), 4-6, 7-6 (7), 6-2. Clive Brunskill/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az argentin Juan Martín del Potro bevallotta, hogy több mint három éve szenved folyamatos fájdalmaktól, amelyekkel a hétköznapi tevékenységek során is szembesülnie kell.

Del Potro nem volt még 21 esztendős, amikor a 2009-es US Open megnyerésével berobbant a teniszvilágba. Később azonban a csukló- és térdsérülései hátráltatták egy igazán nagy pályafutás teljesítésében, végül idén februárban egy hazai versenyét követően végleg befejezte a karrierjét.

Amikor épp nem hátráltatták sérülések, remek eredményeket ért el, köztük a riói olimpia ezüstérmével Forrás: AFP/Martin Bernetti

Az elsősorban a bombaerős tenyereseivel sikeressé váló argentint összesen nyolcszor műtötték meg, ebből négy alkalommal a jobb térde került kés alá, legutóbb tavaly márciusban. Az egykori világranglista-3. elárulta, hogy milyen megpróbáltatásokkal kell nap mint nap szembenéznie a térdsérülések utóhatásai miatt.

„Ma már csak sétálni tudok, futásra még a futópadon sem vagyok képes.

mondta Del Potro. – Ez az én saját valóságom, ami nagyon nehéz és szomorú, de folyamatosan keresem a módját, hogy jobbá tegyem. Azzal a kihívással küzdök, hogy feldolgozzak mindent, amivel szembesülök, és hogy úgy keljek fel minden nap, hogy a lehető legjobban tudjak élni."

A US Open-cím mellett Davis-kupa-győzelmet és két olimpiai érmet is szerző argentin rámutatott, hogy annak ellenére kell már három és fél éve így élnie, hogy rengeteg kezelést kipróbált. Továbbá beismerte, hogy a fizikai problémák miatti visszavonulás mentálisan is megviselte őt.

2018-ban még volt egy jó éve, amit egy US Open-döntővel koronázott meg Forrás: AFP/Don Emmert

„Nemrég Svájcba mentem, hogy meglátogassak egy másik orvost, és nála elkezdtem egy olyan új kezelést, amelyet több profi teniszező is ajánlott nekem.

Nehéz megmagyarázni azt a frusztrációt, amit akkor érzek, amikor a dolgok nem működnek. Becsapom magam azzal, hogy bízom minden új kezelésben, amit kipróbálok, így viszont minden alkalommal, amikor az kudarcot vall, egy nagyon kemény csapás ér engem – nyilatkozta Del Potro. – Pszichológiailag nem tudom elfogadni a tenisz nélküli életet. Amikor más sportolókkal beszélek, akik már nem aktívak, azt mondják nekem, hogy »én a pályafutásom utolsó éveire így vagy úgy készültem fel«. Nekem ezek az évek már elmúltak.