Nincs hír az olimpiai bajnok Liu fivérekről, eltűntek Kínában

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, 1000 m, 2022.02.07., Téli Olimpia 2022, Peking, elődöntő
Peking, 2022. február 7. Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
E hét végén a kanadai Montréalban megkezdődik a rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa-sorozat. A magyar csapat nélkül, amely körül egyelőre az a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz két klasszisával, az augusztus óta Kínában készülő Liu Shaoanggal és Liu Shaolin Sándorral.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bánhidi Ákos részben sportszakmai, részben anyagi okokkal magyaráta, hogy a miein kihagyják a montréali és az egy héttel későb esedékes Salt Lake City-i állomást is.

Utóbbi részt senkinek nem kell magyarázni az elszállt energiaárak mellett, a sportszakmai rész azonban, ahogy arra a Magyar Nemzet cikke is felhívja a figyelmet, több kérdést is felvet.

A legnagyobb sikereket szállító férfi válogatott alaposan átalakult. A Phjonghcsangban olimpiai bajnok váltóból Knoch Viktor után immár Burján Csaba is visszavonult, míg a 2016-os dél-koreai játékokon 1000 méteren még amerikai színekben ezüstérmes, idén télen Pekingben pedig már magyarként versenyző Krueger John-Henryt fegyelmi okok miatt végleg kizárták a csapatból.

Ennél is súlyosabb kérdés azonban, hogy mi lesz a Liu fivérekkel? Az első magyar téli olimpiai bajnok Liu Shaoang, valamint a váltóval olimpiai aranyérmes, öccséhez hasonlóan többszörös világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor augusztusban döntött úgy, hogy követve edzőjüket, Csang Csing Linát, Kínában folytatják a felkészülést.

Országváltásról szó sem volt, pedig mint azt a Krueger fiúk (John-Henry mellett testvére, Cole is a magyar csapat tagja volt egy ideig) esete mutatja, ez könnyen kivitelezhető, csak ki kell várni két évet, és már rajthoz is lehet állni a választott haza színeiben. A Liu fiúk esetében pedig a kötődést sem kell keresni: édesapjuk kínai, ők maguk is ott tanulták meg igazán a sportág alapjait, éppen Lina irányításával.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy Shaolin utolsó közösségi médiás bejegyzésében hangsúyozta, hogy minden felületen aktívak maradnak a továbbiakban is, augusztus óta viszont egyetlen poszt sem került fel az oldalaikra, és elérhetetlennek bizonyultak.

Az észak-amerikai állomások után decemberben Kazahsztánban, majd jövő februárban Németországban és Hollandiában folytatódik a vk-sorozat. Közben januárban lesz egy Európa-bajnokság Gdanskban, ahol már sok mindent el fog árulni a csapat összetétele.