Vágólapra másolva!
Újabb botrány van készülőben a 2024-es nyári olimpia helyszínén, a francia fővárosban, ahol az akcióhoz már a résztvevőket toborozza egy magát Rombolás 2024-nek hívó csoport.

A franciául Saccage 2024 nevű csoport álönkéntesek toborzásával, majd a valódi önkéntesek közé történő bejuttatásával szeretne minél nagyobb káoszt okozni a 2024-es nyári olimpián.

"Az önkéntesség lényege, hogy egy társadalom számára jó ügyet szolgáljunk, az olimpia pedig nem ilyen, ez nem egy jótékonysági program" - idézi a Guardian a 25 éves Arthur nevű aktivistát. Arthur és a hozzá hasnlók azt tervezik, hogy vagy az utolsó pillanatban visszalépnek az önkéntességtől, ezzel okozva gondot a szervezőknek (ami azért, lássuk be, nem túl hősies tett), vagy, ami a játékokra már jóval nagyobb veszélyt jelentene, a szervezeten belülről, az önkéntes munkájuk adta lehetőséget kihasználva szabotálnák a játékokat.

Önkéntesek hada a 2022-es pekingi téli olimpián Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Mou Yu

Amivel, ha elég sokan vannak, akár még kisebb sikereket is elérhetnek. A több tízezer önkéntes között ugyanis pár tucat aktivista tevékenysége igazából fel sem tűnne, hacsak nem stratégiailag fontos helyekre (pl. beléptetés, informatikai rendszerek működtetése) tudnak bejutni.

A Saccage mozgalom - és általában az olimpia más kritikusai szerint - a játékok súlyosan terhelik a környezetet, és igazából csak arról szólnak, hogy profitot termeljenek a nagyvállalatoknak.

A párizsi szervezőbizottság érdemben még nem reagált a Saccage 2024 jelentette "fenyegetésre", csupán annyit mondta, hogy olyan játékokat szeretnének rendezni, ami bírja az emberek szimpátiáját. Hozzátették, mintegy 45 ezer önkéntesre számítanak, a munkára május 3-ig lehet jelentkezni. A jelentkezőket a szervezők ellenőrzik, meggyőződnek a játékok iránti elkötelezettségükről és lelkesedésükről - magyarán, éppen azokat próbálják kiszűrni, akik bármilyen veszélyt jelenthetnek a lebonyolításra.

A Saccage 2024 azt nem árulta el, hogy eddig hányan csatlakoztak hozzájuk, de úgy vélik, az elmúlt időszak franciaországi elégedetlensége és tömegmegmozdulásai éltető táptalajt jelenthetnek számukra is.