Bátor kaszkadőr, bajnok autóversenyző és zseniális feltaláló - 70 éves Maruzsi László

Maruzsi László SZEMÉLY FOGLALKOZÁS üzletember feltaláló TÁRGY EGYÉB TÁRGY makett SZIMBÓLUM zászló Budapest, 2008. november 21.
Maruzsi László üzletember, volt autóversenyző találmányával, a labdajátékok játékvezetői működését segítő rendszer zászlójával.
Budapest, 2008. november 21. Maruzsi László üzletember, volt autóversenyző találmányával, a labdajátékok játékvezetői működését segítő rendszer zászlójával. Az októberben Kínában megrendezett feltalálók kiállításán aranyérmet kapott a "lesgép", amely segíti az oldalvonalak, alapvonalak, les, gól egyértelmű megítélését. A pálya szélén segítő asszisztens (partjelző) kezében lévő zászló azonnal érzékeli ha a labda valamelyik vonalon áthalad, amit rezgéssel és világítással jelez. A rendszert hamarosan az egyik budapesti klub pályáján is tesztelni fogják, ahol 12 kamera figyeli a játékteret, melyek képeit elemző számítógépes program segítségével százszázalékos biztonsággal megállapítható lesz a leshelyzet. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Hétfőn ünnepelte 70. születésnapját Maruzsi László, aki fantasztikus és kivételes pályafutása során volt már futballista, játékvezető, bajnok autóversenyző, kaszkadőr és mindeközben több találmány tulajdonosa. A legendás sportoló a mai napig versenyez és zseniális találmányaival egyszer még forradalmi változást idézhet elő a labdarúgás világában.

Pályafutása során több sportba belekóstolt és rendkívüli sokoldalúság jellemezte. Labdarúgás, játékvezetés, autóversenyzés és még kaszkadőrködés is. Melyik állt a legközelebb Önhöz, melyikben érezte magát a legjobban?
A ralisportot mondanám, mert az látszatra egy egyéni, vagyis páros sport, de igazából egy komoly csapatverseny. Emiatt alakult meg a Maruzsi Team Sportegyesület is. A sikereinket mindig csapatként értük el.

Az adrenalin, amit az autósport ad, azt őszintén kívánom mindenkinek, hiszen az maga a csoda.

Erről főleg azok tudnának mesélni, akik már ültek mellettem.

Kaszkadőrként 1981-ben 9 autó felett ugratott át Ladával, ezzel a mai napig rekordot tart. Két évvel később 10 autó átugratására is vállalkozott, de ez a bravúr nem sikerült. Ez volt a legveszélyesebb mutatványa?
Mondhatjuk, hogy igen, bár a kaszkadőrködés biztonságos, mert itt mindent előre kiszámol az ember. A bemutató úgy volt felépítve, hogy először 6, aztán 8, végül 10 autó felett kellett átugratni. A 6 simán ment, a 8-nál egy műszaki malőr miatt kivasaltam az utolsó két kocsit. Ez megtévesztette az érzékeimet és a 10 autónak nagyobb gázzal mentem neki. Felváltottam negyedikbe, de ez túl soknak bizonyult.

Körülbelül 18 autónyit ugrottam, még az érkező rámpán is túljutottam és orral a földre estem. Szerencsére nem törtem össze magam, de azért fájt mindenem.

Az ugrás végül is bőven összejött, de bukás lett a vége, ezért ezt a kísérletet nem tartottam sikeresnek.

A labdarúgással kapcsolatban több eszközt is feltalált, mint például a leshelyzeteket segítő képernyős partjelző rúd, vagy az intelligens sárga lap. Röviden bemutatná ezeket?
Korábban voltam játékvezető és tudom, hogy ez milyen nehéz feladat. Mindig is bennem volt, hogy valahogyan segíteni kellene a bírókon, különösen a partjelzőkön, és a 2002-es világbajnokság adott egy nagy lökést, mert azon a tornán rengeteg játékvezetői hibát láthattunk. Beugrott, hogy a partjelző bot a megoldás, a többi már adta magát. A leshelyzet megoldásán gondolkodtam, és először chipes labdát terveztem, ám ezt később elvetettem. Jelenleg ott tart a partjelzőket segítő találmányom, hogy 100 százalékig meg tudjuk ítélni, hol hagyta el a labda teljes terjedelmével a játékteret.

A képernyővel felszerelt partjelző rúdnak az a lényege, hogy a partjelző a leshelyzetet le tudja kérni egy gombbal a botjára. Ha csak a legkisebb kételye is van, lenyomja a hüvelykujjára eső gombot.

Amennyiben a bot rezeg, csipog, a sárga lámpa világít, akkor a rendszer lest érzékel. Ha az említett jelek nem jönnek, nem volt lesállás. A botba épített képernyő segítségével az asszisztens vissza tudja nézni az adott jelenetet, így még a tétlen lest is leellenőrizheti.

Mit kell tudni az úgynevezett intelligens sárga lap működéséről?
Ennek a prototípusa már készen is van. A végleges verzió úgy fog kinézni, mint egy okostelefon és a játékvezető a karjára rögzítve viseli, mint a futók. Ez vízhatlan, ütésbiztos és természetesen minden követelménynek megfelel. Úgy működik, hogy amikor a tokból kiveszi a bíró, egyből sárgán világít, és a játékos számát érintve tudja rögzíteni a sárga lapos büntetést. Ha még egyszer érinti ugyanazt a számot, akkor az eszköz pirosra vált. A találmány hangot is rögzít, így leszoktathatjuk a játékosokat a bíró szidalmazásáról. A hosszabbítás meghatározásában is segít, ugyanis méri az időt és kiírja, hány perc hosszabbításra van szükség a meccsen. Amikor sárga lapos büntetés van, vagy piros, vagy éppen cserél valamelyik csapat, addig automatikusan nem méri az időt.

Tehát az a lényege, hogy segít a pontos hosszabbítás megítélésében, valamint abban, hogy a futballisták leszokjanak az időhúzásról és a bírók szidásáról.

Maruzsi László forradalmi találmányokkal segítené a focibírók munkáját Forrás: MTI/Balaton József

Ezek elképesztő, forradalmi találmányok, amelyek akár hatékonyabban is működhetnek, mint a néhány éve már bevezetett videóbíró rendszer. Miért nem látjuk még őket a futballmeccseken?Nézze, ez egy nehéz ügy. A partjelzőket segítő eszköz már 2003 óta le van védve. Az az igazság, hogy, amikor előálltam velük, az akkori MLSZ vezetés el akarta adni külföldre. Én magyar találmányként szerettem volna érvényesíteni őket, de szürreális helyzetbe, ellenállásba ütköztem. Sajnos az akkori érthetetlen ellenállás beleégett a mostani vezetőségbe is. Persze nem adom fel, most van egy új találmányom, egy lakberendezési tárgy, aminek kezdeti sikere arra biztat, hogy az abból bejövő pénzből a focival kapcsolatos fejlesztéseim is előbb-utóbb célba érnek. Úgy gondolom, talán nem nagyképűség azt mondanom, hogy a világ előtt járok még mindig öt évvel, hiszen a mostani rendszer is szenved. Látjuk, mennyit szokott állni a játék a leshelyzet megítélése miatt.

Be akarom bizonyítani, hogy innen Magyarországról is származhatnak forradalmi ötletek

és innen is meg lehet csinálni, innen is el lehet érni mindent.

Elismerésre méltó a hozzáállása, a kitartása. A találmányok fejlesztése mellett még az autóversenyzést sem hagyta abba?
Így van, két éve elindultam egy rallyecross versenyen, még soha nem jelentettem be a visszavonulásomat...

Ennyi tapasztalattal és élménnyel a háta mögött, mit üzenne a fiatal sportolóknak, sportban tevékenykedő embereknek?
Csak egy szót: kitartás! Bárki bármilyen területen is dolgozik, ezt tartsa szem előtt, az egészség mellett ez a legfontosabb az életben.