Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Takács István az elődöntőben is győzött, így bejutott a szombati fináléba, míg a 77 kilós Lévai Zoltán óriási csatában 1-1-es döntetlennel kikapott, és a bronzmérkőzésre készülhet a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A tavaly világbajnoki, három éve Európa-bajnoki második Lévai Zoltán volt a késő délutáni program első magyar érintettje. A BHSE klasszisa délelőtt két meccset nyert, kiváló birkózással, de az már előzetesen is biztos volt, hogy az elődöntője nem lesz egyszerű, mivel a 2017-ben világbajnok szerbiai Nemes Viktorral kellett megküzdenie.

A találkozót Lévai úgy kezdte, ahogy a korábbi meccseit, nagy iramot diktált és sikerült leküldetnie riválisát (1-0). Lentről kissé megküzdött a megfelelő fogás kialakításával, de meg tudta emelni Nemest, a dobás azonban elmaradt, a vajdasági birkózó visszaesett a szőnyegre. Lévai ugyan felette volt, de nem próbálkozhatott újra, mivel a mérkőzésvezető már sípolt. A 27 éves magyar értetlenül fogadta a döntést, egyáltalán nem értett vele egyet. A folytatásban állásból kellett tovább küzdeni, Lévai pedig igyekezett fogást találni ellenfelén, de nem járt sikerrel.

A második menetben mindkét birkózó hatalmas elánnal vetette magát a küzdelembe, Nemes le akarta küldetni parterbe Lévait, míg ő szerette volna elkerülni ezt. Végül nem sikerült neki, egy perc után le kellett hasalnia a magyarnak, és Nemes kezdeményezhetett, amire bőven kapott időt a mérkőzésvezetőtől, de nem tudott akciót csinálni.

Lévai Zoltán (pirosban), miután vereséget szenvedett a szerb Nemes Viktor ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezzel együtt is a később szerzett pont miatt ő volt kedvezőbb helyzetben, és a végéig láthatóan szinte csak arra ügyelt, hogy Lévai ne tudja meglepni. A BHSE versenyzője ugyan mindent megpróbált, de az idő úgy járt le, hogy nem tudott változtatni az eredményen.

"Igazságtalannak érzem ezt az egészet.

A fogásomba fújt bele, hát milyen bíró az ilyen? Nagyon megzavart ez az eset, rettentően dühös vagyok" - mondta feldúltan az MTI-nek Lévai Zoltán.

Magyar követett magyart az "A" szőnyegen, következett a BHSE másik klasszisa, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István, aki két sima és egy nagyon nehezen kiharcolt sikerrel került a négy közé, ahol nagy meglepetésre az eddig semmilyen komoly eredménnyel nem rendelkező svájci Damian von Euw várt rá.

Az összecsapás előzetesen egyértelműen Takács sikerét ígérte, és a 23 éves magyar birkózó remek teljesítménnyel érvényesítette is a papírformát. A találkozó első másfél percében nem akart mindenáron fogást találni, úgy érződött, hogy nem bánná, ha neki kellene először parterhelyzetbe mennie. Végül a bírók is úgy látták, hogy ő a passzívabb, és figyelmeztették (0-1), lentről pedig a svájci kezdeményezhetett, ám Takács néhány másodperc után nemes egyszerűséggel felállt és kibújt ellenfele fogásából.

A szünetig nem változott az állás, a második elejét viszont Takács István nagyon meghajtotta, így hamar jött a svájci figyelmeztetése (1-1), ami sorsdöntőnek bizonyult, a fiatal magyar ugyanis lecsapott a lehetőségre, lentről nagyszerűen emelt, a zónába vitte riválisát és hatalmas ívben eldobta.

Takács István, miután győzőtt a svájci Damian Von Euw ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A négypontos akcióval 5-1-es előnybe került, és azt a meccs végéig látszólag könnyed birkózással őrizte meg.

- nyilatkozta Takács István. - "A svájci elődöntőbe jutása nem lepett meg, mert idén nagy skalpokat gyűjtött, de győznöm illett ellene."

Lévai Zoltán a vigaszágról kap majd ellenfelet, Takács István pedig a török Ali Cengizzel vívja a finálét.

A 130 kg-ban érdekelt Vitek Dáriusz is a vigaszágon folytathatja szereplését szombaton, mert legyőzője, azeri Sabah Saleh Shariati eljutott a fináléig. A 63 kilós Kecskeméti Krisztián viszont kiesett.

A péntek esti programban is lesz magyar, mivel Orsós Sztálvira a nők 53 kilogrammos fináléjában szerepel.