Vágólapra másolva!
A Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor összeállítású férfi kajaknégyes bronzérmet szerzett 500 méteren a szegedi kajak-kenu világkupaversenyen.

Az egység nem rajtolt igazán jól, de aztán sikerült "regenerálódnia" és féltávnál már az élen haladt. A pozícióját egészen a hajráig tartotta is, ekkor azonban fáradni látszott, a közönség biztatása sem segített, a riválisok pedig jól bírták az utolsó métereket, így a litván és az erősebb spanyol csapat is megelőzte őket. Ezzel együtt a négy kajakos a parton boldogan fogadta edzőjük, Hüvös Viktor gratulációját.

- értékelt Nádas Bence.

Sokáig vezetett, de harmadik lett a férfi kajak négyes a szegedi kajak-kenu világkupán Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Úgy érzem, sikerült kihoznunk magunkból azt a teljesítményt, amely a felkészültségünk jelenlegi szintjének megfelelő. Az előfutam előtt még nagyon izgultam, de aztán a döntő előtt már mondtam a srácoknak, hogy nyugodt vagyok, mert tudom, hogy jók leszünk" - fogalmazott a K-1 200 méteren olimpiai negyedik Csizmadia Kolos, aki szerint a pálya mindegyik részén van még javítanivalójuk.

"Nem nagyon nézelődtem, ilyenkor nem szabad, mert kiesünk a ritmusból - árulta el a vezérevezős, Kuli István. - Nem pihenünk, megyünk tovább, hétfőn edzés, készülünk tovább. Persze majd kielemezzük ezt a versenyt, de a fő cél az augusztusi, kvótaszerző világbajnokság."

Az épek versenyében ez volt a magyar csapat egyetlen érme a pénteki döntőkben.

Férfi kajak egyes 500 méteren az MVM Szegedi VE 22 éves versenyzője, Balogh Gergely - akinek az egyes mellett a nap folyamán négyesben is teljesítenie kellett - a nyolcadik helyen zárta a döntőt. Az aranyérem a portugálok klasszisának, Fernando Pimentának a nyakába került.

"Maximalista vagyok, ezért nem vagyok elégedett az eredményemmel, jobbra számítottam. Ezzel együtt azt gondolom, hogy ennyi mai futam után ez egy jó helyezés, beleadtam mindent - mondta az MTI-nek, kiemelve, hogy a szövetségből mindenki segítette az "erőltetett menet" során. - A szezonban az a célom, hogy találjak egy jó párostársat magamnak, akivel 500-on oda tudunk érni az Európa Játékokra és a világbajnokságra, hosszú távon pedig szeretnék bekerülni az első számú négyesbe. De az egyest sem engedem el, jó lenne ebben a számban is indulni a vb-n, és a mainál jobb helyezést elérni."

A törökbálintiak húszéves kenusa, Buday Domonkos ugyancsak nyolcadik lett 500 méter egyesben - itt a győzelmet Catalin Chirila révén a románok szerezték meg -, a Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Rugonfalvi-Kiss Janka összeállítású fiatal női kajakos kvartett pedig kilencedikként zárt a döntőben. Utóbbi egységtől, amelyet utánpótláskorú versenyzők alkotnak, már az nagy fegyverténynek számított, hogy bekerült a legjobbak közé. Az első helyen a kínaiak hajója ért célba.

A férfi parakenu KL1 kategóriában második helyezett Suba Róbert Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénteki para döntőkben két érmet szereztek a magyarok: Suba Róbert második, Juhász Tamás pedig harmadik lett KL1 200 méteren.

- mondta a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert.

"A rajtban egy kicsit kifordított a szél, aztán száz méternél megbillentem, de aztán onnantól már jól sikerült a pálya" - fogalmazott Juhász Tamás.

A szegedi vk-verseny vasárnapig tart.