Vágólapra másolva!
Megszületett az elsőfokú döntés a több magyar sportolót, köztük az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást is érintő doppingügyben.

A 26 éves úszó ellen azután indult meg az eljárás, hogy Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest.

Kenderesi Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a több körös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője úgy fogalmazott, „a WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket" - derült ki a Mandiner oldaláról.

Lényeges információ,

hogy ez elsőfokú ítélet, azaz egyelőre nem jogerős.

A döntéssel szemben mind a sportolóknak, mint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, mind a Nemzetközi Úszószövetségnek joga van fellebbezni. Amennyiben így döntenek, az ügyben a Nemzetközi Sportdöntőbíróság fog dönteni.

A döntés részletei egyelőre nem ismertek, de úgy tudjuk, legvalószínűbb, hogy a sportoló fordul majd jogorvoslatért az ügyben.