Vágólapra másolva!
Stefanovics József, a magyar sinkiokusin válogatott szövetségi kapitánya ma már nem csupán ötödik danos karateversenyző és -edző. A versenysport természetesen ma is az élete része, de többet akar ennél: a mozgás, méghozzá a minél összetettebb, nem csak a testet, az idegrendszert is igénybe vevő mozgásformák követeként előmozdítani a tanítványai személyiségfejlesztését a kicsiktől a nagyokig.

Ha nem is pontos a definíció, a karate a tömegek szemében keleti ideológiával fűszerezett küzdősport. Az elterjedését, a népszerűségét világszerte két nagy egyéniségnek köszönhette: Bruce Lee-nek és Maszutacu Ójamának. Másként éltek és hatottak, nem kívánunk ebben elmélyedni, csupán a lényegre törekszünk, a kiokusin karate szabály- és eszmerendszerét Ójama alkotta meg. A japán mester a hazánkban is megfordult, a hatásáról sokat elárul, hogy a kiokusin szerte Magyarországon is meghonosodott- derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A karate többek között eljutott Martfűre is. Stefanovics József kilencévesen ott ismerkedett meg vele. Fiatalon megérezte, ez a neki való sportág. Versenyzőként fokozatosan lépkedett egyre feljebb, országos bajnok, válogatott lett, szerepelt világ- és Európa-bajnokságon. Már versenyzőként elkezdett edzőként dolgozni, a Testnevelési Egyetemen képezte magát tovább, idővel nem csupán a karate területén, de végső soron a karate szellemiségét követve képezte magát több irányba.

– foglalja össze dióhéjben Stefanovics József a sportága létrejöttét.

Stefanovics József kilencévesen ott ismerkedett meg vele Forrás: Magyar Nemzet

A sinkiokusin full kontakt irányzat, a versenyeken nemcsak súlycsoportonként, hanem összevont kategóriában is zajlik a küzdelem, ezért is hatalmas eredmény, hogy Kendzsi Midori 71 kg-osan lett világbajnok.

– jellemzi a sportágát Stefanovics József, aki bizonyos értelemben túl is lépett a karatén.

Természetesen ma is megkerülhetetlen egyénisége a sportágnak, mindenekelőtt ő a válogatott szövetségi kapitánya, de idővel több olyan mozgásformának is a szakértőjévé és gyakorlójává avanzsált, amelyek jó hatással vannak az idegrendszerre. Többek között kettlebell és KSG (key to smart gymnastics – tehát módszer az ügyes mozgás elsajátításához) edzőképzést is tart az egyesületében, a Victory Clubban és igény szerint külső helyszínen is.

A tudásötvözés módszerével értéket teremt – röviden így foglalja össze, mi is a jelentősége annak, hogy többféle irányzatban is kiművelte magát. – Hiszem, hogy a szemlélet, amiben élünk, komoly érték, az a célom, hogy ezt minél több embernek átadjam. Nem csak a versenyzőknek, a válogatott tagjainak, hanem olyan fejlesztésre szoruló gyerekeknek is, akik a tudatos mozgásfejlesztéssel az élet több területén is fejlődést érhetnek el.