Ilyen lesz jövőre a Tour de France, ami először nem érinti majd Párizst

cycling Horizontal TOUR DE FRANCE PRESENTATION
A photograph taken on October 25, 2023 shows a screen with the men's route on a map during the presentation of the official routes of the 2024 edition of the men's and women's Tour de France cycling race in Paris. Organisers unveiled the 3,492 kilometre route for the men's 2024 Tour de France, which will start in the Italian city of Florence and, with Paris off limits as it prepares to host the Olympics, end on the French Riviera in Nice. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Két időfutam, egy murvás és négy hegyi befutós szakasz is helyet kapott a Firenzéből rajtoló és Nizzában záruló jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körverseny szerdán bejelentett útvonalában.

Az ünnepélyes párizsi eseményen ismertetett programban az idei egyetlen időfutam 22 kilométeréhez képest jövőre a két egyenkéntin összesen 59 kilométert tekernek a bringások. A murvás részekkel tűzdelt etap a kilencedik lesz, és négy hegyi befutó is vár a mezőnyre. A cyclingnews szakportál elemzése kiemelte: a 3492 kilométer alatt 52 320 métert tekernek felfelé a bringások, ami közel 10 ezerrel több, mint a májusi Giro d'Italia 42 900 méternyi szintemelkedése.

Van rá esély, hogy a legjobb összetett menők, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó dán Jonas Vingegaard, a szintén kétszeres bajnok szlovén Tadej Pogacar, a tavalyi Vueltán győztes belga Remco Evenepoel, illetve a három Vuelta a Espana-diadal és az idei Giro-siker mellé pályafutása megkoronázásaként Tour-győzelmet célként kitűző szlovén Primoz Roglic összecsapnak.

Az már ismert volt, hogy a július 26. és augusztus 11. között sorra kerülő párizsi olimpia miatt a június 29. és július 21. között zajló verseny befutója - először a viadal történetében - nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz, és 35 év, 1989 után először nem mezőnyhajrát ígérő sík szakasszal, hanem időfutammal zárul a háromhetes versengés.

"Az ötkarikás játékok miatt határoztunk Párizs elkerülése mellett, a környéken csak 28 ezer rendőr elérhető, nem tudunk többet megmozgatni" - indokolt Christian Prudhomme versenyigazgató.

A programban nyolc sík etap kapott helyet, ez a francia körversenyen a 34 győzelmével a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder brit Mark Cavendish számára lehetővé teszi, hogy ismét megkísérelje egy újabb siker begyűjtését eredményekben gazdag pályafutása utolsó évében.

A nők viadalára augusztus 12. és 18. között kerül sor, hét nap alatt nyolc szakasszal: a második napon előbb egy 67 kilométeres szakaszt rendeznek, majd ugyanaznap délután egy 6,3 km-es egyéni időfutamot is. A nyitóetapot egy nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után rendezik, az első három napban holland és belga területen teker a mezőny, mielőtt áttérne Franciaországba. A záró, egyúttal királyetapra az Alpe d'Huezen kerül sor, a több mint 4000 méternyi szintemelkedésű a legkeményebb szakasz lesz a női Tour történetében.