Vágólapra másolva!
Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. karate-világbajnokságon.

Az MTK 27 éves, olimpiai bronzérmes karatékája az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de az ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott.

Hárspataki Gábor ezüstérmes lett a budapesti vb-n Forrás: MTI/Kovács Tamás

A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események, Hárspataki támadott, de Abdelaziznak ítéltek pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban egy hárompontos akcióval úgy tűnt, Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ez azonban a videós elemzés alapján időn túl történt, így végül maradt a 3-2-es vereség.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett,

amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, így a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

Az ezüstérmes Hárspataki Gábor Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és - semleges színekben induló - orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba.

Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő

Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

A vasárnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában.