Vágólapra másolva!
Megbukott a doppingteszten az a futó, aki a riválisai utolsó pillanatban történő visszalépése miatt egyedüliként indult az indiai, Delhi állami atlétikai versenyen.

Még szeptember végén rendezték meg Delhi állam bajnokságát, ahol a férfi 100 méteres síkfutás döntőjében történtek bejárták a világsajtót. A fináléban ugyanis

a nyolc indulóból csak egy maradt ott a rajtnál,

miután váratlanul doppingellenőrök jelentek meg a verseny előtt – a többiek az utolsó pillanatokban bejelentették, hogy sérülés miatt visszalépnek a számtól. Az ellenőrök azután jelentek meg, hogy a közösségi oldalakra felkerült egy videó a versenyzők öltözőjéről, amin szanaszét dobált fecskendők láthatók. A férfi 100 méter mellett más számot is érintett az ellenőrzés, egy női gátfutó például emiatt

nem is állt meg a célba érés után, hanem tovább futott,

de végül a csel ellenére elkapták az ellenőrök.

Aki bevállalta az indulást, ő is lebukott

A 100 méter fináléjában Lalit Kumar egyedüliként indult el, ám a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és az indiai illetékesek (NADA) közösen indított alapos vizsgálata során kiderült, hogy az ő doppingtesztje is pozitív lett. A drostanolone nevű anabolikus szteroid kimutatása után az indiai futó felháborodva nyilatkozott.

Sosem éltem tiltott szerekkel, szerintem néhány edző állhat az elbukott tesztem mögött. Elmentem a NADA irodájába, ahol közölték, hogy 16500 rúpia lenne a B próba elvégzése, de ennyi pénzem nincs, így nem tudom bizonyítani az ártatlanságomat.

Valami komoly bizonyítékot kéne találnom, de jelenleg semmi nincs a kezemben. Talán a fehérjekiegészítő lehetett szennyezett, nem tudok másra gondolni.." – mondta Kumar.

A közelmúltban a férfi gerelyhajításban uralkodó olimpiai- és világbajnok Neeraj Chopra is felszólalt az Indiában nem egyedülálló doppingolás ellen, ám úgy tűnik, egyelőre nem sikerült teljesen meggyőznie a honfitársait.