Vágólapra másolva!
Nagyszerű teljesítménnyel, a döntőt gyakorlatilag végig kontrollálva a Berecz Zsombor vezette magyar együttes győzött a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyen, amely a vitorlázók csapat-világbajnokságának is tekinthető.

Fantasztikus sikert ért el a magyar vitorláscsapat

A végső helyezések a vasárnapi fináléban dőltek el, melyben a magyar hajó szinte végig vezetett és az olaszokat, a hollandokat, valamint a spanyolokat megelőzve végzett az élen. Ezzel a magyar vitorlázás egyik legnagyobb sikerét aratta.

Hihetetlen sikert ért el a magyar csapat Forrás: MARTINA_ORSINI/Martina_Orsini/facebook.com/SSLTeamHungary

Már a legjobb nyolc között a magyar volt az egyetlen olyan egység, amely tengerrel nem rendelkező országból érkezett. A szombati elődöntőből az új-zélandiakat és a franciákat megelőzve, a spanyolok mögött másodikként jutott tovább a döntőbe. A Kanári-szigeteken rendezett eseményen a Sámánok elnevezésű együttes a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelembe, amely 56 nemzet csapatával indult. Minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval szállt vízre. A magyar csapat kapitánya a tokiói olimpián Finndingiben ezüstérmes Berecz Zsombor volt, aki finndingiben, tehát egyéniben nyert már vb-t, Eb-t, továbbá olimpiai ezüstérmet.

A döntőben sem volt ellenfél

Négy csapat indult a döntőben: Magyarország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia. A magyar hajó jól rajtolt, eleinte a második helyen haladt, majd Berecz Zsombor, a csapatkapitány mérte fel a legjobban a szélviszonyokat, az első fordulót zseniálisan vette a magyar hajó és az élre állt, ráadásul szó szerint kifogta a szelet a spanyolok vitorlájából. A mieink előnye több mint 200 méternyire hízott hirtelen, amit szinte végig kitartott. A végén kicsit közelítettek a többiek, de a magyar hajó így is több mint 20 másodperces előnnyel ért célba elsőként.

– Lehet, hogy egyénileg nem, de csapatként mi vagyunk a legjobbak – mondta a célba érés után angolul Berecz Zsombor a magyar hajóba átülő riporternőnek - írja a Magyar Nemzet.

A riporternő maga is rácsodálkozott a magyar sikerre, mondván, Magyarországnak nincs tengere, így sikerült elérni ezt az eredményt, s firtatta a Balaton titkát. Majd megjegyezte, ez a diadal igazán jó reklám a magyar vitorlázásnak.

"Srácok, nagyon szépen köszönjük a drukkolást! Érezte az egész csapat végig a három héten keresztül. Mi vagyunk a legbüszkébbek, hogy boldoggá tudtunk tenni benneteket és be tudtuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a legjobbak" - mondta Berecz, aztán beszámolásra következett a Ria, ria, Hungária!, amire a riporter is úgy reagált, felejthetetlen élményben lehetett része.

A nyártól szövetségi kapitányként is tevékenykedő Berecz Zsombor az ellenfeleknek azt ajánlotta: jöjjenek edzeni a Balatonra.

A Finndingiben világ- és Európa-bajnok hajós az MTI-nek elmondta, nagyon akarták a sikert, és tudták, hogy nyerhetnek.
"Azt mondtam a srácoknak, megvan írva a csillagokban, hogy mi fogunk győzni, csak be kell fejezni ezt a munkát. Hiszek a számok törvényében, márpedig a döntő futamok során az elsőben nyertünk, a másodikban másodikok lettünk, a harmadikban újra elsők, a negyedikben másodikok, tehát most az első helynek kellett következnie" - nyilatkozott Berecz Zsombor.

Hangsúlyozta, a csapat tagjai saját költségükön vettek részt a versenyen.

"Talán ez is volt az egyik erősségünk, mert az volt itt, aki nagyon itt akart lenni, mindent beleadva, félretéve családot, munkát, mindenki erre áldozta a szabadidejét" - fogalmazott.

Berecz Zsombor, aki 2018-ban kapta a felkérést a magyar csapat összeállítására, kiemelte, bár ez teljesen más típusú verseny volt, mint egy olimpia, ám a siker szinte egyenértékű egy ötkarikás éremmel. Ezt támasztja alá, hogy a kétszeres világbajnok és háromszoros Amerika Kupa-győztes, olimpiai bronzérmes Dennis Conner, az SSL Gold Cup amerikai tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: ez az a sportverseny a világon, amelyen a legtöbb olimpiai érmes indul egyszerre, egymás ellen.

A csapat teljes névsora: Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor