Vágólapra másolva!
Az erőemelő Enahoro Asein összetett Európa-bajnok lett az észtországi Tartuban zajló kontinensbajnokságon. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint a nigériai születésű, magyar színekben versenyző erőemelő óriási, 380 kilogrammos világcsúccsal egyrészt megnyerte a fogásnemi aranyérmet felhúzásban, majd 812,5 kilós teljesítménnyel összetett Eb-aranyat szerzett.

Erre legutóbb 19 évvel ezelőtt volt példa, akkor Árvai István a csehországi Nymburk városában győzött.

Enahoro Asein a saját világcsúcsát javította meg,

a korábbi rekordját (370.5 kg) az idei máltai világbajnokságon állította fel, amire most csaknem 10 kilót tett rá. A klasszis a 380 kilogrammos felhúzása mellett 277.5 kilóval guggolt és 155 kilogrammal zárta a fekvenyomást.

Enahoro Asein világcsúccsal lett Európa-bajnok Forrás: Magyar Erőemelő Szövetség

A szövetségi kapitány és az elnök értékelése

„Összesen 45 kg hátránnyal fordultunk a felhúzásra, ahol sosem mehetünk biztosra, mivel

Ena pedig elrontotta a második fogását 373 kg-on [világcsúcs kísérlet]. Végül a harmadikra meglett az új világcsúcs, ezzel

– idézte a Magyar Erőemelő Szövetség Fekete Miklós szövetségi kapitány összegzését, akit Póta László, Sipos Dávid és Viski Ferenc segít a helyszínen.

„Régóta várunk erre a győzelemre.

Enahoro Asein kivételes tehetség, és nagyon eltökélt. Fantasztikus mennyiségű edzésmunkát tud végezni. Tartuban is nagyot versenyzett, ezzel ismét bizonyította, hogy megkérdőjelezhetetlenül ő a világ legjobbja felhúzásban.

– összegzett Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.