Megtámadták Rafael Nadalt

Rafael Nadal, tenisz
Spain's Rafael Nadal and partner Marc Lopez hit a return against Australia's Max Purcell and Jordan Thompson during their men's doubles match at the Brisbane International tennis tournament in Brisbane on December 31, 2023. (Photo by Patrick HAMILTON / AFP) / --IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE--
Vágólapra másolva!
Rafael Nadalt megtámadták és szinte kivégzik az internetes kommentelők. Az ok egyszerű: a spanyol teniszező igent mondott Szaúd-Arábia felkérésére, s az ország tenisznagykövete lesz.

Nadal eladta magát

A spanyol teniszlegenda hosszas gondolkodás után mondott igent a felkérésre. Az lesz a feladata, hogy a sportágat népszerűsítse a hatalmas arab államban. Az amerikaiak egykori fenegyereke, a szintén legendás

John McEnroe erre csak annyit mondott: "A pénz beszél."

Rafael Nadal eladta magát Szaúd-Arábiának Forrás: AFP/Patrick Hamilton

Nemcsak arról van szó, hogy Nadalnak népszerűsítenie kell a teniszt, hanem

a nevével fémjelzett akadémiát is nyit Szaúd-Arábiában.

Nadal izgatott

nyilatkozta a 37 éves Nadal. „Továbbra is teniszezek, mert szeretem ezt a játékot. De a játékon túlmenően segíteni akarok a sportágnak az egész világon, és Szaúd-Arábiában valódi lehetőségek rejlenek. A mai gyerekeknek ha segíthetek az ütőt megfogni, vagy egyszerűen csak fittebbé tenni őket, hogy élvezzék az egészséges életmód előnyeit, akkor boldog leszek" - tette hozzá.

Nadal döntése természetesen megosztja híveit. Egyikük ezt írta:

Nagyon sokan bírálják tehát a spanyolt. Az egyik kommentelő így írt a Twitteren:

Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy Nadal egy olyan országnak adta el magát, ahol lábbal tiporják az emberi jogokat.

A világelső Novak Djokovic néhány rajongója felhívta a figyelmet arra, hogy ha a szerb hasonló bejelentést tett volna, még keményebb kritika érné. Djokovic nem sokkal korábban játszott Carlos Alcaraz ellen a szaúd-arábiai Riyadh Season versenyen. Ezért nagyon sokan támadták a szerb és a spanyol teniszezőt.

Szaúd-Arábia minden letarol?

Ma már arról is hallani, hogy Szaúd-Arábia kész megvásárolni a Miami Open és a Madrid Open versenyek jogait. A The Athletic arról számolt be, hogy korábban több száz millió dollárért adtak el hasonló versenyeket.

John McEnroe nagyon szomorú Forrás: AFP/Romain Lafabregue

A szaúdiak állítólag előzetes tárgyalásokat folytatnak a versenyek megvásárlásáról, de a tárgyalások meghiúsulhatnak. John McEnroe erre a következőket mondta:

Swiatek úgy beszél, hogy nem mond semmit

A női világelső lengyel Iga Swiatek, Nadal és barátja nagy rajongója ezt mondta: „Nem tudtam, hogy Nadal erre készül. Ez nem fekete-fehér ügy, nehéz erről beszélnem. Sok pletyka keringett arról, hogy a WTA Finals Szaúd-Arábiába kerülhet.

Iga Swiatek semmit sem mondott, de azért beszélt Forrás: AFP/Claudio Cruz

Még mindig várjuk a döntést ezzel kapcsolatban. Tudjuk, hogy Szaúd-Arábiában mennyire nehéz a nők élete. De az is nyilvánvaló, hogy ezek az országok politikailag és szociológiailag is változni és fejlődni akarnak. Nem könnyű dönteni. A sok megrendezett esemény kapcsán is terjedtek pletykák a sportmosásról.