Drámai meccs döntött az Australian Open második elődöntőjében

Australian Open 2024, Day Thirteen Alexander Zverev,ATP,Australia,Australian Open,Australian Open g Horizontal
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 26: Daniil Medvedev celebrates winning his semi-final match against Alexander Zverev (not seen) of Germany at the Australian Open grand slam tennis tournament at Melbourne Park in Melbourne, Australia on January 26, 2024 Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz Danyiil Medvegyev lesz az olasz Jannik Sinner ellenfele vasárnap az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes fináléjában.

A Melbourne-ben 2021-ben és 2022-ben is döntős Medvegyev nyolcadszor jutott a négy közé GS-viadalon, ahol ellenfele az olimpiai és kétszeres ATP-világbajnok német Alexander Zverev volt, aki hetedik Grand Slam-elődöntőjére készülhetett. A két 198 centis játékos egymás elleni mérlegében a három éve US Open-győztes Medvegyev vezetett 11-7-re, tavaly hatszor csaptak össze, s ebből ötször az orosz bizonyult jobbnak.

Danyiil Medvegyev drámai csatában jutott az Australian Open döntőjébe Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Stringer

A 19. találkozón a Rod Laver Arena közönsége azt kapta, amire számíthatott: kimerítő alapvonalcsata zajlott a pályán, az első szettben hat legalább 20 ütéses labdamenet alakult ki, az egyiknél ráadásul 51-szer (!) szállt át a labda a háló felett. A 26 éves Zverev dupla brékkel 4:1-re ellépett, az egy esztendővel idősebb orosz azonban 5:5-nél utolérte őt, csakhogy ekkor ismét elvesztette a szerváját, ami a játszmájába került.

A folytatásban a jövő hétvégén a tatabányai Davis Kupa-selejtezőben pályára lépő német válogatott vezére 2:2-nél került brékelőnybe, aztán 5:3-nál ismét elvette a szokásosnál lassabb és öt kettős hibánál tartó orosz adogatását, ami már a kétszettes előnyt jelentette.

A harmadik felvonás egyetlen bréket sem hozott, és azon dőlt el, hogy a rövidítésben 4-4-nél Medvegyev volt nyugodtabb.

A negyedik szettnek ugyanez volt a forgatókönyve, újabb rövidítés következett, s ebben a moszkvai teniszező 5-5 után egy szerencsés ütéssel és egy ásszal kiegyenlített. Jöhetett 3 óra 40 perc után a döntő játszma, amelyben már két elcsigázott játékos volt a pályán, és Zverev roppant meg, 2:2-nél elvesztette a szerváját, majd az orosz innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, másodszor is megfordított egy mérkőzést kétszettes hátrányból az idei AO-n.

Az összecsapás 4 óra 18 percig tartott.

A vasárnapi fináléban tehát Sinner és Medvegyev csap össze, egymás elleni mérlegükben 6-3-ra az orosz vezet. Utóbbi a hatodik GS-döntőjére készül, déltiroli riválisa viszont még nem járt ebben a "magasságban".

Eredmény, elődöntő:
Medvegyev (orosz, 3.)-Zverev (német, 6.) 5:7, 3:6, 7:6 (7-4), 7:6 (7-5), 6:3

korábban:
Sinner (olasz, 4.)-Djokovic (szerb, 1.) 6:1, 6:2, 6:7 (6-8), 6:3