Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megbüntette az amerikai Cynisca női kerékpárcsapatot, amiért tavaly júliusban a szervezők megtévesztésével próbált meg részt venni egy versenyen.

Az Argenta Classic nevű belgiumi egynaposon tavaly július 9-én került sor. A versenyen indulni akart az amerikai Cynisca Cycling Team is, amely képviseletében négy amerikai – Anna Hicks, Katherine Sarkisov, Claire Windsor és Cara O'Neill – mellett egy francia kerékpáros, Greta Richioud volt ott a rajtlistán. Közülük azonban végül csak négyen jelentek meg a rajtnál, Richioud ugyanis a verseny előtt megbetegedett. Az UCI szabályai szerint egy olyan 1.1 kategóriájú női versenyen, mint az Argenta Classic is volt, legalább öt kerékpáros kell ahhoz, hogy egy csapat részt vehessen rajta – a Cynisca indulása tehát veszélybe került.

Az UCI hétfői beszámolója szerint ekkor 

a csapat sportigazgatója, Danny Van Haute azt parancsolta a Cynisca egyik szerelőjének, Moira Barrettnek, hogy öltözzön versenyfelszerelésbe, vegyen fel egy maszkot, és írja alá a verseny rajtlistáját, mintha ő lenne az ötödik csapattag.

Rengeteg büntetést osztott ki az UCI a Cyniscának

Az UCI illetékesei észrevették a csalást, amely fő elkövetőjének hétfőn a sportigazgatót nevezték meg – Danny Van Haute-t ezért 2025. december 31-ig mindennemű kerékpáros tevékenységtől eltiltottak, valamint pénzbüntetéssel is sújtották. Moira Barrettet 2024. szeptember 1-ig tiltották el.

Anna Hicksről, Cara O'Neillről, Katherine Sarkisovról és Claire Windsorról kiderült, hogy követték Danny Van Haute utasításait, ezért őket megrovással büntették, továbbá 

a csapatot is pénzbüntetéssel és eltiltással is szankcionálták, utóbbit az UCI nemzetközi naptárában szereplő következő eseményre, amelyre korábban beneveztek. 

A döntés ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) még fellebbezhet a Cynisca. 

A Cynisca elleni szankciókat egy nappal azután jelentették be, hogy a csapat versenyzője, Lauren Stephens megnyerte az egynapos Clásica de Almería nevű versenyt Spanyolországban.

Kapcsolódó cikkek