Vágólapra másolva!
A szervezők csütörtökön bemutatták a párizsi olimpia és paralimpia érmeit, melyek elülső oldalán, középen az Eiffel-toronyból kinyert fémből készült hatszöget helyeztek el.

A Párizs 2024 kreatív igazgatója a prezentáción elmondta, az alapgondolat az volt, hogy a játékokat összekössék a francia főváros nevezetességével.

Az Eiffel-torny egy darabját is megkapják az érmesek Forrás: olympics.com

"Párizs legnagyobb szimbóluma az Eiffel-torony.

- mondta Thierry Reboul.

A 18 gramm súlyú hatszög Franciaországot jelképezi és az anyaga az Eiffel-torony korábbi felújítási munkái során keletkezett vashulladék, melyet egy titkos raktárban őriztek.

A hatszögű betéteket az olimpiai és paralimpiai érmek előlapjainak közepén helyezték el, azokból fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medálok széléig.

Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig az Eiffel-torony.

A 2024-es párizsi nyári paralimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben Forrás: MTI/EPA/Teresa Suárez

Az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8,5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9,2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.