Vágólapra másolva!
Márton Anna, a női kardválogatott legtapasztaltabb tagja arra biztatja csapattársait, hogy élvezzék a vívást az olimpián is, mert akkor tudják magukból a legtöbbet kihozni.

A magyar együttes vasárnap, az athéni világkupán biztosította be párizsi részvételét, ami egyben azt jelenti, hogy egyéniben is teljes lesz a létszám, azaz a maximálisan indítható három versenyző léphet majd pástra.

Az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában kedden úgy nyilatkozott a 28 éves, egyéniben korábban vb-bronz- és Eb-ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett kardozó, hogy bár az elmúlt években elért eredmények, köztük a két csapatvilágbajnoki cím, alapján reális elvárás lehetne az éremszerzés, és akár a győzelem is, de ő a harmadik olimpiájára készülve óvatosabb, nem szívesen mondja ki, hogy aranyéremért versenyeznek.

Egy olimpiai aranynak a terhe nagyon rá tudja nyomni a bélyegét a versenyzésre, és nem tesz az jót.

Én elsősorban igyekszem arra tanítani a lányokat, hogy próbálják meg élvezni a vívást, ugyanúgy, mint a világbajnokságon tették, mert akkor tudjuk a legtöbbet kihozni magunkból" - fogalmazott.

Márton Anna az októberi térdműtétje után a nemzetközi porondra ezen a versenyen tért vissza, és a csapattal elért hetedik hely előtt, egyéniben hibátlan csoportkörrel felverekedte magát a főtáblára, majd ott az első asszóban kikapott. Elárulta, hogy még nem volt teljesen rendben, de mindenképpen ott akart lenni Athénban, mert egyrészt úgy ítélte meg, hogy szüksége van a versenyzésre, másrészt nem szeretett volna lemaradni a kvóta kiharcolásáról. 

Kicsit sok volt a térdének a terhelés - vallotta be -, de kellett a versenyzés, hogy visszarázódjon az élménybe - tette hozzá.

BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Márton Annának óvatosabb elvárásai vannak a párizsi olimpiával kapcsolatban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gárdos Gábor, a női kard szakág vezetőedzője elmondta, először nem is akarta engedni, hogy versenyzője már pástra lépjen, mert még beteg is volt a vk előtti napokban, de úgy folytatta: "azzal érvelt, hogy kell neki a versenyinger, és én ezt elfogadtam".

A szakvezető kiemelte, hogy az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenye előtt biztosították be olimpiai részvételüket, ami rajtuk kívül Európából csak a franciáknak sikerült. A vasárnapi viadalt illetően azt mondta, menet közben számolgattak, úgy volt, hogy az amerikaiak elleni győzelemmel, azaz a hetedik hely megszerzésével biztosan meglesz a kvóta, ezt említette is a lányoknak, akik nagyon összeszedték magukat és nyertek utolsó mérkőzésükön. Más kérdés, hogy végül kiderült, a nyolcadik hely is kvótát ért volna a számukra.

"Mostantól mi már az olimpiára tudunk koncentrálni, és az a cél, hogy azon minél jobb eredményt érjünk el. Azt szeretném, ha az olimpiára teljesen komplett, teljesen kész lenne ez a csapat" - hangsúlyozta.

Márton Anna úgy fogalmazott, egy éve azzal kelnek, azzal fekszenek, hogy kiharcolják a párizsi részvételt, így "most nagyon jó egy picit fellélegezni".

Az előtte álló feladatokat úgy foglalta össze: "a fő cél, hogy az olimpián legyek százszázalékos és ott minden erőmmel, mindent megtegyek, hogy a csapat érmes legyen".