Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes dolgokat mesélt el az életéről a svéd-orosz atlétanő, Ludmila Engquist, aki az 1996-os nyári olimpián a 100 méteres női gátfutásban nyert olimpiai bajnoki címet.

Szovjetből lett svéd büszkeség

A jelenleg 59 éves olimpiai bajnoknő a Szovjetunióban született. Az 1991-es tokiói világbajnokságon még szülőhazája színeiben nyerte meg a nő 100 méteres gátfutást. 

1995-ben férjhez ment Johan Engquist svéd üzletemberhez, majd 1996-ban svéd állampolgár lett. Onnantól kezdve a skandináv országnak szállította a sikereket. 

1996-ban, az atlantai olimpián is ő nyerte meg a 100 méteres gátfutást, 

egy évvel később pedig újra világbajnok lett ebben a számban az athéni vb-n. Ezekben az években Svédország legnépszerűbb sportolója volt.

OLY-RUN/ENGQUIST/RANS
A svéd Ludmilla Engquist az 1996-os atlantai olimpián a női 100 méteres gátfutás győztese lett
Fotó:  ERIC FEFERBERG / AFP

A téli olimpián is aranyérmes akart lenni

1999-ben döbbenetes hírt kapott, amikor az orvosok közölték vele, hogy mellrákja van. A műtét és négy kemoterápiás kezelés után abbahagyta a kezeléseket és visszatért az élsporthoz. 

Fejébe vette, hogy ő lesz a világon az első nő, aki téli és nyári olimpián is aranyérmet nyer. 

Éppen ezért kezdett el bobozni. 2001-ben azonban kábítószer-használat miatt elítélték, s két évre eltiltották. Egy edzőtáborban bukott le a norvégiai Lillehammerben. Ezért nem tudott elindulni a 2002-es téli olimpián, Salt Lake City-ben. Az eltiltása végén bejelentette, hogy soha többet nem tér vissza az élsporthoz. 2001-ben összehívott egy kis létszámú újságíró csapatot, hogy nekik mondja el a botrányt. 

Ezek után, 23 éven keresztül sosem nyilatkozott a svéd tévéknek, újságoknak.

Megtört hallgatás

Most azonban megtörte hallgatását - két okból is. Az egyik, hogy könyv készül róla, a másik, hogy egy tévéfilmben is bemutatják az életét. Azt is, ahogyan megtámadta szervezetét a rák.

1999-ben a rákbetegségem annyira előrehaladott állapotban volt akkor, hogy a csigolyáim fele tönkrement. Aztán 2008-ban jött az újabb rossz hír: a rákbetegség átterjedt a tüdőmre. Ekkor mondták az orvosok, hogy mindössze három évem lehet hátra.

Ekkor már végigcsinálta a kezeléseket, és meggyógyult a halálos betegségből.

Az SVT, azaz a svéd köztévé most készített róla dokumentumfilmet. Ebben az is kiderült, hogy 29 év házasság után Ludmila Engquist elvált a férjétől.  "Végre szabad ember lettem, és azt csinálok, amit akarok" - mondta a sportolónő a filmben. Kiderült, hogy a spanyolországi Alteában él. A svéd dokumentumfilm két részből áll majd. Az első címe: A svéd királynő. A másodiké: A királynő bukása lesz.

TRACK AND FIELD-SWEDEN-ENGQUIST
Ludmilla Engquist (balra) 2001-ben egy sajtótájékoztatón vallotta be, hogy doppingolt
Fotó: AFP /BERTIL ERICSON / SCANPIX SWEDEN / AFP

Spanyolországban lelt nyugalomra

A filmből kiderül, hogy Ludmila Engquist nagyon ritkán fordul meg Svédországban. "Nincs ott sem könnyű az életem, de azért kellemes a spanyol tengerpart mellett lakni. 

Ma már egyáltalán nem gondolok vissza arra az időszakra, amikor élsportoló voltam. Bűntudatom van, mert nem dolgoztam fel az akkor velem történteket. Soha nem is beszéltem erről senkivel.

Ludmila Engquist válása után sokkal szabadabbnak érzi magát. Azt mondja, neki most már csak a két gyereke fontos. "Az én történetem sokáig a svéd sport nagy sztorija volt. Aztán jött a 2001-es lebukás, a kábítószer-használat, és minden megváltozott.

A mindenki által szeretett svéd nőből a doppingos orosz lett. Ezt sem volt könnyű feldolgozni és ezért is tűntem el. Ezért nem jöttem vissza sokáig Svédországba. Mert szégyelltem magam, de az ország is szégyellt engem.

A dopping amúgy nem 2001-ben jelent meg először a futónő életében. Engquist 1993 februárjában négyéves eltiltást kapott szteroidok használatáért. Ám egyfolytában azt állította, egykori férje preparálta meg a vitaminjait. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 1995 decemberében felfüggesztette az eltiltást, ennek köszönhetően Engqvist indulhatott az atlantai olimpián, ahol 100 méteres gátfutásban aranyérmet szerzett.

Ludmila Engquist volt férje nem akart szerepelni ebben a filmben, a producerek hiába is kérlelték.