Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség (WA) vezérigazgatója, Brent Nowicki egy életre eltiltaná James Magnussent a sportolástól, ha szándékosan doppingol azért, hogy egy világrekord megdöntésével 1 millió dollárt nyerjen – noha Magnussen már visszavonult.

Az úgynevezett Hatékony Játékok szervezői egy olyan multisporteseményt szeretnének létrehozni, amelyen nem tiltják a teljesítményfokozók használatát. A háromszoros világbajnok, az élsporttól 2019 nyarán vissszavonult ausztrál úszó, James Magnussen számára februárban egymillió dollárt ajánlottak fel a világcsúcs doppinggal való megdöntése esetén.

James Magnussen
James Magnussen dopping használatával döntene világcsúcsot
Fotó: AFP/Peter Parks 

„Szerintem ez egy bohózat, egy vicc. Aki részt kíván venni ilyenben, az soha többé ne foglalkozzon semmilyen sporttal. Ha valaki átmegy ezen a hídon, az nem jön vissza" – nyilatkozta a szervezők ötletével kapcsolatban a WA vezérigazgatója, Brent Nowicki.

Nowicki ellenzi azt, amire Magnussen készül

A Hatékony Játékok szervezőit befektetők támogatják, a rendezvényüket „ a jövő olimpiájának ” nevezték. Amellett érvelnek, hogy a doppinghasználatot a sport tudományos bemutatójának kell nevezni, és atlétika, úszás, súlyemelés, torna és küzdősportok is szerepelnének majd a programjukban. Nowicki azonban úgy véli, hogy ezek veszélyes és téves elképzelések.

Évekkel lendít vissza mindent, ez ellentétes azzal, amit tenni próbálunk. 

Ez annak, aki a doppingot fontolgatja, azt a felismerést adhatja, hogy ha már James megcsinálta, ő is megcsinálhatja ezzel a módszerrel" – mondta a WA elnöke.

Magnussen azt tervezi, hogy az Egyesült Államokba utazik, hogy a megfelelő tanácsokat megfogadva válasszon hatékony táplálékkiegészítőket. A tervek szerint fél éven belül megdöntheti az 50 méteres gyorsúszás 15 éve fennálló, 20,91 másodperces világrekordját.

Kapcsolódó cikkek