Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok síugró, Kobajasi Rjójú 291 méteres repüléssel nem hivatalos világrekordot állított fel.

Az izlandi Hlidarfjall síközpontban szerdán 291 métert repült a japán síugró, Kobajasi Rjójú, aminél messzebbre még senki nem jutott el, ugyanakkor a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a feltételei teljesítése híján nem ismerte el hivatalos világrekordnak. A Red Bull italgyártó egy kampánya során került sor az eseményre, amely során Kobajasi több alkalommal is túlugrotta az osztrák Stefan Kraft 253,5 méteres világcsúcsát, a leghosszabb repülése sikerült 291 méteresre.

Kobayashi Ryoyu, síugrás, 291 méter, Kobajasi Rjoju
291 méterre repült a leghosszabb ugrása végén Kobajasi Rjójú
Fotó: Red Bull Content Pool via AFP/Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

A síugró Kobajasi Rjójú a 300 métert célozta meg

Az olimpiai bajnok, kétszeres összetett világkupa-győztes, háromszoros négysáncverseny-győztes Kobajasi Rjójú eredetileg a 300 métert célozta meg, de így is nagyon elégedetten értékelt a hatalmas, nagyjából 10 másodpercig tartó repülése után.

„Nehéz szavakba önteni ezt az érzést. Egy álmom vált valóra. Ez a tapasztalat fel fogja lendíteni a karrieremet, erőt fogok meríteni belőle a jövőben. Tavaly szeptemberben, amikor először jártam ezen a helyen, csak egy sziklát láttam, és akkor még nehéz volt elképzelni ezt a hóval borított helyet, de tudtam, hogy ennek a helynek tökéletes természetes lejtője van. Nem is kívánhattam volna jobb sáncot, ez hihetetlen élmény volt. Ugyanakkor tudom, hogy a 300 méter volt az eredeti célom, úgyhogy szívesen megméretem magam majd újra" – mondta a 27 éves japán síugró.

Kobayashi Ryoyu, síugrás, 291 méter, Kobajasi Rjoju
Kobajasi Rjójú boldogan pózolt a rekord után
Fotó: Red Bull Content Pool via AFP/Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Kobajasi 291 méteres ugrásáról egy lélegzetelállító felvétel is készült, amelyen egy drón végigkísérte a síugrót a repülése során. A felvételen látszik, ahogy a sánc alján többen fogadják a japán síugrót, aki nem meglepő módon nem tudott talpon maradni a leérkezés után. Kobajasi Rjojú a rekordkísérlet teljesítése után boldogan pózolt, ám a FIS hangsúlyozta, hogy nem hitelesíti a csúcsot, amelyet így továbbra is az összetett világkupa címvédője, Stefan Kraft tart.