Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, amelynek utolsó szakaszán Rómában a belga Tim Merlier győzött. A Visma-Lease a Bike csapatának magyar versenyzője, Valter Attila a 22. helyen fejezte be a versenyt.

Az olasz főváros környéki 125 kilométeres sík etappal zárult a háromhetes verseny, az utolsó szakasz első fele az ünneplésé, a hajrá pedig a sprintbefutóé volt, az összetett ilyenkor hagyományosan már nem változik. Noha Rómában - a körpályákon megszokott módon - voltak szökési próbálkozások, a papírformának megfelelően mezőnyhajrá döntött a szakaszelsőségről, a sprintfelvezetésben Pogacar csapattársa sikeréért küzdött. A befutóban Tim Merlier bizonyult a leggyorsabbnak, aki ezzel harmadik etapgyőzelmét aratta.

Tavaly Primoz Roglic volt az olasz körverseny első szlovén győztese, a 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyezett Pogacar sikerével egymást követő második évben hódította el szlovén kerékpáros a "végtelen trófeát",

a Trofeo Senza Finét - írja az MTI.

Tadej Pogacar
Tadej Pogacar nyerte a Giro d'Italiát
Fotó: AFP (Photo by Dario Belingheri / POOL / AFP)

A 25 éves Pogacar a rózsaszín trikót a második szakaszon vette át és azt követően végig megőrizte, így pályafutása harmadik Grand Tourját nyerte két Tour de France elhódítását követően. Ezzel megtette az első nagy lépést idei célja felé: a Giro után a június 29-én rajtoló francia körverseny megnyeréséért is harcba száll, ez a bravúr legutóbb 1998-ban a legendás olasz Marco Pantaninak sikerült. A szlovén klasszis a hegyi pontverseny győztesét illető kék trikót is megszerezte.

Az öszetettben a kolumbiai Daniel Martínez lett a második - pályafutása első Grand Tour-dobogóját megszerezve -, a 38 éves brit Geraint Thomas pedig a harmadik helyen végzett. 

Számomra ő a legjobb azok közül, akikkel együtt tekertem, pedig sok remek srác ellen versenyeztem" -

dicsérte Pogacart a 2018-ban Tour de France-t nyert Thomas.

Az összetett legjobb fiataljaként az olasz Antonio Tiberi zárt az ötödik helyen, ezzel pedig hazaviszi a fehér trikót. A ciklámenszínű megkülönböztető mez is olasz versenyzőé lett: a pontverseny győzteseként a tavalyi esztendőhöz hasonlóan Jonathan Milan érdemelte ki, aki az utolsó 10 kilométeren belül kerékpárcserére kényszerült, a nagy felzárkózás ellenére tudott részt venni a sprintben és lett második a szakaszon. 

Pályafutása 18. olasz körversenyén szerepelt Domenico Pozzovivo, ami rekordbeállítást jelent. A 41 éves olasz kerékpáros, aki 2012-ben nyert szakaszt a Girón, az összetett 20. helyén végzett, a római körözést a mezőny előtt kezdhette meg, hogy egyedül ünnepelhesse meg a közönség. Valter Attila pozíciója nem változott, a magyar kerékpáros megőrizte 22. helyét az összetettben.


Eredmények (az olasz körverseny honlapja alapján):
21. (utolsó) szakasz, Róma-Róma, 125 km:
1. Tim Merlier (belga, Soudal - Quick-Step) 2:51:50 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) a. i.
...92. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 79:14:03 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 9:56 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 10:24 p h.
4. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 12:07 p h.
5. Antonio Tiberi (olasz, Bahrain Victorious) 12:49 p h.
...22. Valter 1:04:46 óra hátrány
 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről