Vágólapra másolva!
Érdi Mária 2023-ban világbajnok lett az ILCA 6 olimpiai hajóosztályban, majd kiváló teljesítményének köszönhetően az év női sportolója díjat is elnyerte idehaza. Érdi Mária a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben elárulta, hogyan készül – immár éremesélyesként – harmadik olimpiájára.

Érdi Mária Argentínában értesült arról, hogy történelmet írt

A huszonöt éves vitorlázó lett sportágából az első, aki – elsősorban világbajnoki címének köszönhetően – itthon elnyerte az év sportolója címet, a hároméves olimpiai ciklusba tömörített versenynaptár miatt azonban már a következő vb-n szerepelt a gála idején.

Érdi Mária harmadik olimpiájára készül Forrás: Cserta Gábor / MVM SE

A címvédés több okból sem sikerült, a felkészülés mellett a szervezőkkel is adódtak gondok, Érdi Máriának a helyiek hanyagságának következményeként az egyik futamot fel kellett adnia. 2024-nek azonban úgysem a vb volt a legfontosabb versenye, hanem majd az olimpia lesz augusztusban.

A magyar klasszisnak az idei lesz a harmadik olimpiája.

– A riói szereplésemet abszolút ajándékként fogtam fel, az utolsó kvalifikációs eseményen jutottam be a mezőnybe. Tizennyolc éves voltam, teher nélkül utaztam ki Brazíliába, s próbáltam a lehető legtöbbet tanulni. Rio tizennegyedik helye után viszont kijelentettem, hogy Tokióból már éremmel szeretnék hazatérni, de végül csak egy helyet javítottam, tizenharmadik lettem. Csalódott voltam, sajnos magamhoz képest nagyon rosszul vitorláztam ott.

Az akkori verseny miatt tartok is kissé a párizsi olimpiától, mert a vitorlázás nem az a sportág, amelyben valaki biztosra vehet egy jó helyezés.

A fontos pillanatokban hozott döntések fogják meghatározni a sorrendet – mondta Érdi Mária a Magyar Nemzetnek.

A magyar vitorlázó már régóta úgy érezte, hogy benne van az érem, de ez világversenyen először a 2023-as Európa-bajnokságon, egy komoly mélypont után jött össze.

Érdi Mária: Azt gondoltam, hogy elegem van és abbahagyom

– A tavalyi Eb alatt volt egy futam, ami után

és életemben először tényleg úgy vitorláztam végig a további futamokat, hogy nem hibáztam. Az Európa-bajnokság második felében szerintem életem legjobb vitorlázását mutattam be, és miután a zárófutamot megnyertem, már a befutóban elkezdtem sírni – fogalmazott Érdi.

A sportoló nem sokkal az Eb-bronz után világbajnoki címet is szerzett, az ottani teljesítményét más szempontból tartja különlegesnek. Érdi Mária a vb elemzése mellett a párizsi éremesélyeket is latolgatta a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely ITT olvasható.