Mihez kezd egy e-sportoló, miután kiöregedett?

Vágólapra másolva!
Meddig lehet valaki profi e-sportoló és mit csinálnak a játékosok, miután visszavonultak? Nem mindenkiből lesz világsztár, még a sikeresebb e-sportolók közül is csak kevesen vannak, akik igazán nagy nevet tudnak maguknak szerezni és nekik is meg kell élni valamiből a visszavonulásuk után.

Volt idő, amikor sokan rendkívül nehéz helyzetben találták magukat, hiszen fiatal koruk óta aktív részesei voltak az e-sportnak, sokan 16 évesen már a versenyzésből éltek és nem feltétlen jutott idejük iskoláik befejezésére.

Szerencsére ma már egyre kevesebb az ilyen, sok a diplomás profi játékos és sokak foglalkoznak a jövőjükkel aktív versenyzői éveik alatt is.

A legfrissebb adatok szerint, a profi, tier 1-es CS:GO játékosok átlagéletkora 23,5 év. Persze a legtöbben csak később, már a 30-hoz közeledve intenek búcsút az aktív versenyzésnek. Rengeteg játékos van, akiről aztán semmit sem tudunk, visszavonulásukkal szinte teljesen eltűnnek és mondhatni hétköznapi életet élnek, egy hétköznapi munkával.

Mások viszont még sokáig a közöséggel maradnak, ilyen vagy olyan formában.

Többen streamerként találják meg boldogulásukat. Napjainkban már korántsem elképzelhetetlen, hogy valaki videójátékok élő közvetítéséből éljen meg. Persze a piac szűk, bárki belevághat a streamelésbe, de igazán komoly szintre csak néhány tudják azt emelni. Akiknek viszont sikerül, azok hosszú távon is megélhetnek belőle.

A legnépszerűbb streaming platform, a Twitch, épp most szenvedett el egy masszív adatszivárgást,

amiben az egyes közvetítők pontos bevételei is napvilágot láttak. Ezek alapján, a most 34 éves Jaryd "summ1tg" Lazar, a több éve visszavonult és azóta streamerként dolgozó CS:GO profi, éves bevétele több, mint 800 millió forintra rúg.

Az online szórakoztatásban rengeteg a lehetőség, sokan megtalálják a közönségüket, amit aztán hosszú évekig építenek. Persze a streaming még mindig egy fiatal üzletág, nincs még olyan streamer, aki a Twitchtől ment volna nyugdíjba, de idővel erre is sor kerül majd.

Jaryd “summ1tg” Lazar Forrás: twitter.com/summit1g

Van aki azonban teljesen másfelé keresgél és sokkal közelebb marad az e-sporthoz, még aktív versenyzői évei után is.

Az e-sport csapatok működését ugyanúgy képzeljük el, mint bármilyen más sportág csapatait vagy kisebb cégeit.

A képernyőkön lévő játékosok mögött rengetegen, adott esetben több százan is dolgozhatnak, főleg ha egy szervezet nem csak egy játékban képviselteti magát.

Tökéletes példvall szolgál erre a német Fatih "gob b" Dayik, aki nemcsak megalapította és játékosként sikerre vitte a BIG CS:GO csapatát, de visszavonulása után a háttérmunkákban is részt vesz. Miután szögre akasztotta az egeret és a billentyűzetet, a csapat menedzseri csapatához csatlakozott és jelenleg is a CS:GO divízió fejeként dolgozik a BIG színeiben.

Fatih "gob b" Dayik Forrás: hltv.org

Néhányan viszont nem tűnnek el a szemek elől és továbbra is az élvonalból dolgoznak az e-sport közösségért.

Több olyan visszavonult profi is van, aki az évek alatt összegyűjtött pénznyereményét valamilyen saját üzlet beindítására fordította.

A NaVi legendás ex-irányítója például, Danylo "Zeus" Teslenko 2019-ben vonult vissza, azóta pedig saját utazási irodája van Ukrajnában, kiadott egy könyvet és saját akadémiáján oktatja az e-sportra éhes fiatalokat.

Danylo "Zeus" Teslenko Forrás: hltv.org

A CS:GO egyik legnépszerűbb játékosa, Jarosław "pashaBiceps" Jarząbkowski pedig mindent a négyzetre emelt.

Visszavonulása óta aktívan streamel, amennyire a vírushelyzet engedi, rendszeresen jár versenyekre kommentátorként, elemzőként vagy meghívott vendégként.

Legújabb projektje pedig egy e-sport- és sporttábor Lengyelországban, kifejezetten gyermekek számára.

Az első felvonás óriási siker volt, 3 perc alatt betelt a 100 férőhelyes tábor, ahol napokon át élvezhették az e-sport és a különböző hagyományos sportágak örömeit is a gyerekek, mindezt pasha mellett és profi sportolókkal körülvéve.

A Pasha Gaming Camp Forrás: Facebook.com/pashagamingcamp

Manapság már az e-sportolók között is fontos a B terv, ráadásul nem csak a saját jövőjükre készülnek az egyes játékosok, de a rajongóikra is odafigyelnek.

A profi e-sportolók ugyanúgy példaértékűek lehetnek, mint a focisták vagy a Forma1-es pilóták,

ezzel pedig tisztában vannak ők is és ahol csak tudják segítik a közösségüket. Akár önmaguk, akár országuk e-sport szövetségével karöltve.