Vágólapra másolva!
A múlt szombati tűz után tegnap újra hitelesítették a Vasas-pályát. Lasz György, a futball-liga biztonsági bizottságának alelnöke élvonalbeli meccsek rendezésére alkalmasnak találta a stadiont, a Sportfólió Kht. pedig megígérte, péntek estig helyreállítja a leégett fedett lelátót. Délután eladták Pető Tamást a Bredának, így a liga által kért százmilliós bevétel jó része is megvan. Kezdődhet az NB I.

Néhány tétova ember téblábolt tegnap délelőtt tizenegy óra tájt a Fáy utcai Vasas-stadion előtt, s azon tanakodott, vajon mire jutott odabenn a hitelesítő bizottság. Mert a szombati tűz után újra kellett minősíteni a pályát, s kijelenteni, alkalmas az első osztályú futballmeccsek lebonyolítására. Persze, a pályával most sem volt gond, nemcsak szép, igazán jó is a gyep, a méretek szabványosak, a kapuk szintúgy, a szögletzászlókkal meg miért lenne baj?

Csak hát a stadion, ha annak lehet még nevezni a szagos mellékhelyiségeket, lepusztult öltözőket, a skatulyányi jegykiadókat, a poros utat, a nemritkán "dadogó" elektromos eredményjelző-táblát körbefogó, s mindinkább önmagát amortizáló betonkaréjt. "Gyanítom - mondja a drukker -, ha istenigazából körülnéznének, itt semmi nem kapna jó minősítést, de hát ez a magyar foci, s egyelőre másutt sem sokkal jobb. Kivéve persze a Fradi-pályát, de oda mindig jutott valamiből."

Kacsint a mondathoz, aztán az Újpestet kezdik emlegetni, mert micsoda igazságtalanság, hogy a Megyeri úti is második kategóriás stadion, s az már majdnem kész. Ide meg csak jövőre jön a nyolcszázvalahány millió a felújításra, ha jön egyáltalán.

Most csak néhány kellene a milliókból, talán kettő, vagy négy, mert a tűz utáni károkat vasárnapig helyre kell hozni. Nem nagy ügy persze, a fedett lelátó műanyag lemezének borítása égett le vagy harminc méter hosszan, de mégis csak balesetveszély van a tribünön.

No meg a Vasas-lelkekben. Megtörte őket is a tűz, méginkább háttérbe szorítottnak, kisemmizettnek érzik magukat, mint eddig. "Nekünk mindent kétszer kell bizonyítanunk - legyint a szemle végét várók egyike -, bennünket szúr ki a liga, hogy kicsi a bevételünk, amíg másoknak hitelbe osztja a pénzt, és azt sem ellenőrzi, honnan, hogyan kapnak forintmilliókat. De erre úgyis azt felelik, higgyük el, ők igazságosak, nem kivételeznek."

Lasz György, a futball-liga biztonsági bizottságának alelnöke közben járja a pályát, majd mindenkit megnyugtat, amikor közli benyomásait: "A stadionban továbbra is lehet első osztályú futballmeccseket játszani. A fedett lelátó A és B szektora közötti tűzkár után a tartó vasváz sértetlen maradt, vasárnapig helyrehozható a műanyag borítás is. Ha pedig ez nem történik meg, el kell keríteni a leégett részt, és senki nem lesz veszélyben."

A drukkerek megnyugodnak, persze erre számítottak ők, de azért jobb látni, mi is történik. Gyalog András elnöknek is nagyobb gondja van a hitelesítésnél. Péntekig be kell mutatnia a ligának a százmilliós bevételt igazoló csekket. Benn, az irodájában Frank Tamás menedzserrel papírhalmaz fölött görnyednek, s néha a fejüket vakarják. "Ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség - mondja a tűz kapcsán az elnök -, remélem, gyorsan elkapják a gyújtogatókat. A stadiont üzemeltető Sportfólió Kht. megígérte, hogy péntek estig helyreállítja a leégett lelátót, s utána már csak rossz emlék marad a múlt szombat. A százmillió előteremtésén pedig napok óta dolgozunk. Támogatókkal tárgyalunk, hirdetőket keresünk, s mindent megvizsgálunk, ami bevételt hozhat."

Pető Tamás eladása lényegében megoldaná az ügyet, de a hollandok csak délután jöttek, addig az elnök is csak tépelődött. Három órakor, amikor felhívtam, már jobb kedve volt. "Megállapodtunk - mondta -, a szerződést magukkal vitték, Pető a héten utazik a holland élvonalbeli klubhoz és, ha az orvosi vizsgálat is kedvező eredményt hoz, végleg a hollandok játékosa lesz. Hogy hány évre kötnek szerződést, az már rajtuk múlik. A kft.-nek természetesen nagyon jól jön ez a bevétel, de őszintén mondom, sajnáljuk a játékost, nehezen fogjuk pótolni."

Viszont kezdődhet az NB I a Vasasnak is, s ez sem lényegtelen szempont.

Katona Horváth János