Vágólapra másolva!
A Chelsea FC az elmúlt években arról volt híres, hogy fontmilliókat nem sajnálva igyekezett újabb és újabb világsztárokat igazolni. Ez a folyamat a nyáron tovább folytatódott, és a napokban a sokadik nemzetközi klasszis szerződött a Stamford Bridge-re a holland Boudewijn Zenden személyében, aki az elmúlt három évben az FC Barcelonában csak kevés alkalommal tudta megmutatni igazi tudását.

Fotó: Reuters
Zenden Londonban érhet
révbe

A következő esztendő sem sikerült rosszul a számára, 1998-ban őt választották meg az év legjobb fiatal játékosának Hollandiában, és ott volt a világbajnokságon is. Eleinte csak csereként, de az elődöntőben a brazilok ellen, majd a bronzmeccsen már a kezdő tizenegyben kapott helyet, és utóbbi találkozón látványos gólt is szerzett. Ennek ellenére meglepetést okozott, hogy megvette őt az FC Barcelona, még akkor is, ha a katalánok edzője a holland Louis van Gaal volt. Nem is tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, és Van Gaal amolyan "fregoliemberként" használta: az eredetileg bal oldali támadó középpályást sokszor a védelemben dobta be, sőt, előfordult, hogy a jobb oldalon vette számításba.

Nem csoda, hogy Zenden nem tudta azt nyújtani, amire igazán képes: a Barcában csak szenvedett, miközben az Oranjében kiváló teljesítményt nyújtott. Tavaly nyáron már kis híján a Lazióba szerződött, de sérülése miatt a transzfer meghiúsult, most azonban végre elhagyta a katalánokat: a Chelsea 7,5 millió fontot fizetett érte.

Korábban:

A nap játékosa: Luciano Martín Galletti (Real Zaragoza)