Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett a Hapoel Haifa tulajdonosa

Szörnyű hír rázta meg péntek délután az izraeli labdarúgást: az egyik klub, a Hapoel Haifa tulajdonosa, Robert Shapira öngyilkosságot követett el. A klub anyagi helyzete az utóbbi időben nem volt valami rózsás, és Shapira rengeteg kritikát kapott amiatt is, hogy a nyáron több játékosát is eladta, és így a csapat teljesítménye kissé visszaesett, de senki sem gondolta volna, hogy az üzletember ilyen lépésre szánja el magát.

Az elsősorban tengeri állatok exportjával foglalkozó üzletember (főleg Nigériával tartott szoros üzleti kapcsolatot, az afrikai országban is volt irodája) világéletében a Hapoel Haifa szurkolója volt, és a klubot 1993-ban vásárolta meg. A csapat akkor a kiesés ellen küzdött, és csak osztályozóval tudott bennmaradni a legjobbak között. Shapira vezetésével azonban egyre feljebb jutott a táblázaton (az 1995-96-os szezonban egyébként két magyar futballista is szerepelt a gárdában Véber György és Végh Zoltán személyében), és 1999-ben feljutott a csúcsra, ugyanis megnyerte a bajnokságot, fennállása során először. A gárda a nemzetközi porondon is helytállt, hiszen a BL selejtezőjében csak a későbbi győztes, a Valencia ellen bukott el, az UEFA-kupában pedig kiverte az FC Bruges-t, és a kiesés ellenére az Ajax Amsterdam ellen is nyerni tudott.

Az elmúlt esztendőben azonban a futballcsapat fenntartása egyre többe került Shapirának, akinek üzleti vállalkozása sem a legjobban ment, és a nyáron meg is próbálta eladni az egyesületet, de egyetlen vevő sem jelentkezett. Ezt követően úgy próbált javítani valamelyest a helyzeten, hogy eladta a klub legjobb futballistáit, és így a bajnokság előtt válogatott focisták egész sora távozott a Hapoel Haifától. Ez meg is látszott az eredményeken, hiszen az együttes jelenleg a hetedik helyen tanyázik, és a múlt hónapban a focisták nem is kaptak fizetést.

Az egyik vezető izraeli napilapban éppen pénteken jelent meg egy interjú Shapirával, aki őszintén beszélt a problémákról. "Hatmillióan élnek Izraelben, de nincsen hat olyan ember, aki a saját pénzét áldozná a labdarúgásért. A saját pénzemről van szó, és minden normális cégnél, ahol nincsen elegendő bevétel, valahogy csökkenteni kell a kiadásokat, így nekem sem volt más választásom, mint hogy eladjak pár focistát. Az egész egy vagyonba került a számomra, és úgy tűnik, nem érte meg: befektette, dolgoztam, de semmit sem kaptam az izraeli focitól" - állította. Péntek este állítólag még felhívta telefonon a klub sportigazgatóját, Avi Kaufmant, és csak annyit mondott neki: "A helyzet nem valami jó". Másnap holtan találtak rá nigériai irodájában. A csapat a szombati, Ironi Rishon Lezion elleni bajnokira készülve tudta meg a hírt, a mérkőzést természetesen elhalasztották. Shapirának három gyermeke (egy fia és két lánya) volt.

Ajánlat:

A Hapoel Tel-Aviv a Parmát kapta az UEFA-kupában