Vágólapra másolva!
Pár nap híján véget ért a 2001-es esztendő, és az év vége szinte mindig a számvetések időszaka is. Ilyentájt szokott sor kerülni az "év legjobb játékosa" szavazásokra, és jó néhány országban ki is hirdették a győztesek névsorát. Nézzük tehát, hogy hol kit találtak a legjobbnak.

A világ egyik vezető futballnagyhatalma Brazília, így érdekes lehet, hogy szambaországban kit tartottak az elmúlt esztendő legkiemelkedőbb focistájának. Az egyik brazil újság, a Folha de Sao Paulo szavazása szerint a 2001-es év legjobb otthon szereplő játékosa a Vasco da Gama csatára, Romário volt, aki a nemrég véget ért pontvadászatban gólkirályi címet szerzett 21 találattal. A támadó győzelme már csak azért is nagy elismerésnek számít, mert egy sao paulói újságtól kapta - ő ugyanis egy riói csapatban focizik.

Ennek ellenére aligha van népszerűbb focista nála Brazíliában, csak a jelenlegi szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari nem kedveli őt igazán. Egy másik dél-amerikai országban, Peruban nem is volt kérdéses, hogy kit válasszanak meg az év legjobb focistájának. A díjat elsöprő többséggel a Bayern München csatára, Claudio Pizarro nyerte meg, érdekesség, hogy az angol listavezetőben futballozó Nolberto Solano még a dobogón sem végzett.

Áttérve Európába, a világbajnokságra is kijutott horvátoknál a Vecernji list nevű napilapban a Juventus védőjét, Igor Tudort nevezték meg, mint az év legjobbját. Ezt a véleményt a szövetségi kapitány, Mirko Jozic is osztja, sőt, szerinte Tudor egyenesen ott van a világ tíz legjobb focistája között. Ez talán kis túlzás, de tény, hogy Tudornak az utóbbi időben nagyon jól ment a játék, és több fontos gólt is szerzett a torinóiak színeiben. Az osztrákok lecsúsztak a világbajnokságról, de azért ők is megválasztották az év legjobbját, aki pedig nem lett más, mint a Grazer AK támadója, Ronald Brunmayr. A csatár a bajnokság őszi szezonjában 22 mérkőzések 22 gólt szerzett, ezzel érdemelte ki az elismerést. Északi szomszédainknál, a szlovákoknál viszont egy idegenlégiós nyerte el a díjat, mégpedig a Celticben futballozó Lubomir Moravcik. A 36 esztendős középpályás diadala már csak azért is meglepetés, mert az elmúlt egy évben nem szerepelt a nemzeti tizenegyben. Érdekesség, hogy ő volt az utolsó focista, akit Csehszlovákia legjobbjának választottak még 1992-ben.

Ajánlat:

A nap játékosa: Igor Tudor (Juventus)

Korábban: