Vágólapra másolva!
Komoly veszélybe került a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság portugáliai megrendezése, mert több városban nincs elég pénz az új stadionok felépítésére. Elképzelhető, hogy Portugália Spanyolország segítségét kéri a kontinensviadal lebonyolításához, de a visszalépés sem kizárt, s ebben az esetben akár Magyarország és Ausztria is megkaphatja a rendezés jogát.

"A kormány annyi támogatást ad, amennyit megígért, de többről szó sem lehet" - mondta Jose Lello sportminiszter. Az állam az Eb 603 millió eurós (147 milliárd forint) költségvetésének negyedét finanszírozza. Nehezíti a helyzetet, hogy a decemberi választások után több város élére is új polgármesterek kerültek, akik elődeik ígéreteit nem tekintik saját magukra kötelező érvényűnek.

A stadionrekonstrukciós program végrehajtásában komoly szerep jutna a futballkluboknak is, de azok szinte kivétel nélkül többet vállaltak, mint amennyit teljesíteni tudnak. Lisszabonban, Portóban és Coimbrában is rövidesen leállnak az építkezésekkel, ha nem sikerül megállapodni arról, hogy ki fizesse a számlákat.

Az Express című hetilap elemzése szerint "az előkészületek felügyelete kicsúszott az irányítók kezéből. Egy ilyen kis országnak minek kell nyolc új stadion? Lisszabonban és Portóban is 30, illetve 60 ezres arénák épülnek. Az Eb után a klubcsapatok képtelenek lesznek megtölteni őket."

Portugália éppen Spanyolországot, valamint a közös magyar-osztrák pályázatot megelőzve nyerte el 1999 októberében a kontinensbajnokság házigazdaságát.

Ha a portugálok mégsem tudnak otthont adni a kontinenstornának, akkor az UEFA a magyarokat és az osztrákokkal kérné fel a rendezésre, ugyanis a két ország közös pályázata lett a második a szavazáson.

Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint nem valószínű, hogy a portugálok visszalépnek a 2004-es Európa-bajnokság rendezésétől: "Szerintem idejében megoldódnak a problémák, és kiváló házigazdák lesznek. Nem foglalkozunk komolyan a kérdéssel, mivel mi a 2008-as Eb-re készülünk, és két év alatt szinte lehetetlen biztosítani a feltételeket" - mondta az elnök.

Korábban:

Könyvajánlat:

Magyarország futballtörténete (1976-2001)