Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Jelenleg a spanyol bajnokságban meglehetősen nehéz lenne olyan fordulót elképzelni, amelyben nincsen rangadó, hiszen az első hét gárdát mindössze három pont választja el egymástól, de a szombati Valencia-Barcelona összecsapás még a derbik közül is kiemelkedik. Nem csoda: a Valencia az első, a Barca pedig tőle egy ponttal lemaradva a harmadik helyen áll, így ez a találkozó a szokottnál is nagyobb jelentőségű.

A két együttes az elmúlt évtizedben szinte mindig rendkívül izgalmas, gólokban gazdag mérkőzéseket játszott egymással, elég, ha csak az előző idény utolsó fordulójában sorra került meccsre gondolunk, amelyet végül a katalánok Rivaldo mesterhármasának köszönhetően nyertek meg, és ezzel elütötték a Valenciát a Bajnokok Ligájában való szerepléstől.

Nem csoda, hogy a hazaiak a braziltól féltek a legjobban, ám úgy tűnik, hogy tőle nem kell tartaniuk, mert a világklasszis sérülés miatt nem vállalhatja a játékot. Persze az is elképzelhető, hogy mégis játszani fog, hiszen egy ilyen rangadóra még halottak is feltámadnak.

A katalánok által előzetesen megadott kezdőcsapatban mindenesetre nem szerepel Rivaldo neve, mint ahogyan hiányzik onnan az argentin Javier Savioláé is, aki ebben az idényben már tíz gólt ért el, de mindegyiket a Nou campban. Ennek megfelelően Patrick Kluivert mellett Marc Overmars kaphat lehetőséget a csatársorban.

Carles Rexach mester a középpályás sorát is alaposan megkavarta, a hírek szerint a kezdők között szerepel majd Fábio Rochemback és Xavi is, ami egyben azt jelenti, hogy a fiatal Thiago Motta csak a kispadon kap helyet.

A másik oldalon az egyetlen kényszerű hiányzó Rubén Baraja, aki csak nemrégiben épült fel sérüléséből, de ismét meghúzódott, és nem vállalhatja a játékot.

A Valencia trénerének, Rafa Beníteznek a legnagyobb fejtörést az okozhatja, hogy kit állítson a csatársorba, ugyanis a támadójáték nem nagyon megy a csapatnak ebben a szezonban. Huszonhat meccs alatt az együttes csak harmincszor volt eredményes, aminél még az utolsó előtti helyen álló Rayo Vallecano is több gólt rúgott. A legvalószínűbb mindenesetre az, hogy csak egy igazi csatár lesz a kezdő tizenegyben Salva Ballesta személyében, és mellette még az argentin Pablo Aimar feladata lesz a gólszerzés.

Ha a nagy derbin döntetlen születne, annak minden bizonnyal a Real Madrid örülne a legjobban, de a királyi gárda számára csak akkor lenne hasznos a két legnagyobb rivális pontosztozkodása, ha hozza a maga mérkőzését. Márpedig a fővárosiakra is nehéz összecsapás vár, hiszen ellenfelük nem lesz más, mint a Deportivo Alavés, amely karácsonykor még az első helyen állt. A vitóriaiak azóta kissé visszaestek, legutóbbi öt meccsükből négyet elveszítettek, de a Santiago Bernabéuban minden bizonnyal kettőzött erővel küzdenek majd. A vendégek a bajnokság második legjobb védelmével rendelkeznek, amit nem lesz egyszerű feltörni a madridiak számára, különösen, hogy sem Luis Figo, sem Raúl nem áll rendelkezésükre. Előbbit Steve McManaman, utóbbit pedig Guti vagy Pedro Munitis helyettesítheti.

Mindent egy helyen az Eb-ről