Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupában már a legjobb négy közé jutásért lépnek pályára a csapatok, igaz, még csak az első mérkőzéseket rendezik a párosításokban, vagyis a továbbjutás kérdése csak egy hét múlva dől el. A legnagyobb érdeklődés természetesen az Internazionale-Valencia derbit kíséri, de nagy a felhajtás a Hapoel Tel-Aviv-AC Milan összecsapás körül, amit elsősorban az okozott, hogy a találkozó nem Izraelben, hanem Cipruson lesz.

A Szentföldön az utóbbi időben a megszokottnál is puskaporosabb a levegő, egymást érik a robbantásos merényletek, és az AC Milan elég tekintélyes egyesület ahhoz, hogy elérje azt, amit korábban a Chelsea-nek vagy a Parmának nem sikerült, vagyis hogy ne kelljen elutazni Tel-Avivba. Az UEFA végül Ciprust jelölte meg a találkozó helyszínéül, és a nicosiai GSP-stadionban hatalmas biztonsági intézkedések előzik meg az összecsapást.

A hírek szerint több mint 1300 helyi rendőr vigyáz a találkozó biztonságára, akik az izraeli hatóságokkal is egyeztettek. A Hapoel tulajdonosa, Moshe Theumin elismerte, hogy a stadion csodálatos, de ugyanakkor nem titkolta csalódottságát amiatt, hogy nem élvezhetik a hazai pálya előnyét. "Azt az atmoszférát nem lehet pótolni, amit 16 ezer őrjöngő drukker biztosítana" - jelentette ki, míg a Tel-Aviv csapatkapitánya nem állta meg, hogy ne szúrjon egyet oda az UEFA felé. "Meglehetősen furcsa, hogy el kell repülnünk Izraelből egy hazai mérkőzés kedvéért. Lehet, hogy ha rúgunk egy gólt, akkor az idegenbeli találatnak fog számítani?" - kérdezte szarkasztikusan.

A várakozások szerint mintegy kétezer izraeli drukker várható az arénába. A hátrányos helyzet minden bizonnyal külön motivációt jelent majd a Tel-Aviv számára, és mivel a Milan sincsen a legjobb formában, Pisonték könnyen újabb meglepetést okozhatnak. Ráadásul a legtöbb izraeli focista számára ez a nagy kiugrás lehetősége, állítólag több angol és olasz játékosmegfigyelő is jelen lesz a meccsen.

Az UEFA igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a legjobb négy közé már csak egy sok nézőt vonzó gárda jusson be, hiszen a kiírás másik meglepetéscsapata, a cseh Slovan Liberec sem fogadhatja hazai pályán a Borussia Dortmundot. A gárdának, akárcsak az előző körben a francia Lyon ellen, a prágai Letná-stadionban kell szerepelnie, mivel az európai szervezet szerint a libereci pálya talaja nem alkalmas a játékra. Érdekes, hogy ősszel, amikor az RCD Mallorca szerepelt itt, és a talaj valóban katasztrofális volt, ez a probléma nem merült fel...

A csehek mindenesetre nagyon fogadkoznak, hogy a Dortmundot is alaposan megleckéztetik, és a német gárda edzője, Matthias Sammer is óvatosan várja a találkozót. A BVB nem számíthat Stefan Reuterre és a brazil Dedére eltiltás miatt, Lars Ricken viszont visszatérhet a kezdő tizenegybe sérülése után.

A Feyenoord és a PSV Eindhoven a holland bajnokságban ebben az idényben még csak egyszer találkozott, és akkor Rotterdamban gól nélküli eredmény született. Most egy héten belül kétszer is összemérhetik erejüket, és nehéz lenne eldönteni, hogy melyik együttes számít esélyesebbnek. A PSV-ben visszatérhet a csapatba a veterán Jan Heintze, aki nyolc hete dőlt ki a sorból, és ha pályára lép, akkor az ötszázadik tétmérkőzését játszhatja a Philips-gyáriaknál. Az Eindhovenből a svájci Johan Vogel hiányzik sérülés miatt, míg a másik oldalon az eltiltás miatt hiányzó Patrick Pauwee-t a 18 esztendős Glenn Loevens pótolhatja.

A játéknap legnagyobb rangadóját természetesen az Internazionale és a Valencia párviadala jelenti, nemcsak azért, mert már a sorozat elindulásakor is ezt a két együttest tartották a legesélyesebbnek a végső győzelemre. A párviadal pikantériáját az adja, hogy az Inter mestere, az argentin Héctor Cúper az előző három idényben a Valencia kispadján ült, és kétszer a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette az együttest. Nála jobban tehát senki sem ismerheti a spanyol együttest, még akkor is, ha az egy kissé megváltozott az új mester, Rafa Benítez keze alatt. Jelenleg a spanyol klub ugyanis nem annyira egy focistától függ (mint korábban Mendietától), hanem a csapategységben van az ereje. Ugyanez persze elmondható az Interről is, azzal a különbséggel, hogy itt több világklasszist is találhatunk. A milánóiak viszont inkább az olasz bajnokságot tartják az elsőszámú célpontnak, ami onnan is látszik, hogy Cúper a hírek szerint a Valencia elleni meccsen pihenteti Christian Vierit.

UEFA-kupa, negyeddöntő, első mérkőzések:
PSV Eindhoven (holland) - Feyenoord (holland), 20 óra
Slovan Liberec (cseh) - Borussia Dortmund (német), 20.30
Hapoel Tel-Aviv (izraeli) - AC Milan (olasz), 20.30
Internazionale (olasz) - Valencia (spanyol), 21 óra

Ajánlat:

Inzaghi, Rui Costa és Sevcsenko is marad a Milanban

Korábban:

Fórum:

Melyik a legjobb európai klub?