Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalosan is bejelentette, nemcsak a Hapoel Tel-Aviv csapatát, de az összes izraeli klubcsapatot is szankcionálja, és a feszült belpolitikai helyzet miatt nem fogadhatják hazai pályán kupaellenfeleiket. Halmai Gábor és Pisont István klubjának a tulajdonosa, valamint a szövetség elnöke azonban nem hajlandó elfogadni a döntést.

Nyomban megszületett a döntés: a Hapoel Tel-Aviv "eltiltását" az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kiterjesztette az összes izraeli klubcsapatra. A hivatalos verzió alapján a fokozódó erőszak miatt egyik csapat sem játszhatja hazai pályán a találkozóit, s az UEFA semleges helyszínt köteles kijelölni.

"A két klub, az AC Milan és a Hapoel Tel-Aviv vonatkozásában arra a megegyezésre jutottunk, hogy a tragikus incidensek elharapózása miatt az UEFA-kupa találkozót semleges pályán rendezzük meg" - írta levelében Gerhard Aigner, az UEFA főtitkára az Izraeli Labdarúgó Szövetségnek. "Emellett a biztonság és a védelem érdekében az UEFA úgy döntött, amíg a probléma nem oldódik meg, az eltiltás hatályát kiterjeszti minden európai kupaküzdelem összes izraeli együttesére." A szankciót Simon Perez izraeli külügyminiszter súlyos döntésként értékelte.

Közben a Hapoel Tel-Aviv egyik tulajdonosa, Moshe Theumim bejelentette: mindent elkövetnek, hogy az UEFA megváltoztassa döntését. "A lehető legmagasabb fórumokat vesszük igénybe, hogy változtatásra bírjuk az európai szövetséget. Már érintkezésbe is léptem Ariel Saron miniszterelnökkel és Simon Peresz külügyminiszterrel az ügy érdekében."

Gavri Levy, az Izraeli Labdarúgó Szövetség elnöke az UEFA-nak írt válaszlevelében azt fogalmazta meg, hogy szerinte a tiltó határozat nemcsak a Hapoelt, de az izraeli labdarúgást is kényesen érinti, és hátrányba sodorja: "Kategorikusan tiltakozunk a semleges pálya terve ellen. Már számtalanszor bizonyítottuk Európának és a világnak, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett tudunk mérkőzést rendezni."

Az európai csapatok az utóbbi fél évben több alkalommal is tiltakoztak a közel-keleti országban zajló sportesemények miatt. Először az osztrák labdarúgó-válogatott fél kerete tagadta meg a játékot, majd az angol Chelsea tiltakozott, amikor Izraelbe kellett volna utaznia. Legutóbb az olasz AC Parma két muszlin labdarúgója, a török Hakan Sükür és a francia Sabri Lamouchi döntött úgy, hogy inkább kihagyja az idegenbeli kupameccset.

Pincési László

Korábban: