Vágólapra másolva!
Az utolsó játéknapon dől el a bajnoki cím sorsa a Bundesligában, mivel a 33. fordulóban az éllovas Leverkusen meglepetésre kikapott a kiesés elől menekülő Nürnberg otthonában, míg üldözője, a Dortmund győzni tudott a Hamburg vendégeként.

Ha a bajnoki cím tekintetében nem is, a kiesést illetően hozott végeredményt a német Bundesliga utolsó előtti fordulója, mert Freiburg, a Köln és a St.Pauli gyakorlatilag kiesett, a Nürnberg 1-0-s Leverkusen elleni győzelmével nem csak biztosította helyét az első vonalban, de teljesen nyílttá tette a bajnoki cím sorsát.

A forduló előtt listavezető Bayertől a szerencse is elpártolt, de Ballacknak lehet igaza, aki a meccset megelőzően azt nyilatkozta: ezt a derbit nehezebb hozni, mint a Manchester elleni BL-találkozót idegenben. Igaza lett, s kísért a múlt, mert két évvel ezelőtt a Leverkusen gyakorlatilag két fordulóval a vége előtt vesztette el a bajnoki címet, amelyet akkor a Bayern München söpört be. S nem csak két évvel ezelőtt, de 1997-ben és 1999-ben is a Bayern tört borsot a Bayer orra alá. "Voltak lehetőségeink, de kimaradtak. A szünetben nyomatékosan kértem a játékosokat, hogy találjanak rá játékunk ritmusára és karakterére. A bajnoki cím sorsa most már nem csak a mi kezünkben van." - nyilatkozta Klaus Toppmöller, a Leverkusen edzője. A győztes Nürnberg szakvezetője, Klaus Augenthaler, a Bayern München korábbi játékosa boldog volt : "Nehéz szezon volt, de mindig bíztam abban, hogy nem esünk ki."

Lehet, hogy az egykori Bayern-védő egykori klubja számára kaparja ki a gesztenyét? Nos, a müncheniek a Wolfsburgot verték 1-0-ra idegenben, egy nyomorult kis öngóllal. Ez azt jelenti, hogy a címvédő, amely zsinórban negyedik bajnokságára hajt, még lehet aranyérmes. Ehhez persze kell a körülmények összejátszása, de a Bayern az ilyen küzdelmekből "általában" rendre győztesen kerül ki. Két évvel ezelőtt a Leverkusen vesztette el a bajnokságot, tavaly a Schalke, s jövő héten nem mellékesen az utolsó fordulóban a Rostock látogat az Olimpiai-stadionba, míg a BayArenába a Hertha, Dortmundban pedig a Werder Bremen az ellenfél. Nehéz elképzelni, hogy a bajnokaspiránsok közül csak a Bayern nyer, de volt már ilyen.

Ottmar Hitzfeld magabiztosan nyilatkozott, de a mondanivalója végén a következőt mondta: "Ma boldog győztesek vagyunk. Lehet, hogy egy hét múlva is?" Az a Hertha látogat Leverkusenbe, amely telt ház, 55 000 néző előtt 2-0-ra legyőzte a Schalke együttesét. Dárdai jóslata tehát bevált, mert a magyar középpályás korábban azt nyilatkozta, hogy a berlini találkozót követően helyet cserél a tabellán a két együttes. Falko Götz tréner nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a csapat a nemzetközi kupában indulásra jogosító helyen akart végezni, s ezt teljesítették is, mert a negyedik és az ötödik helyezett az UEFA-kupában szerepelhet, s a Schalke ugyan visszaelőzhet, de hátulról már egyik együttes sem tud előzni.

Az esélyesek közül a Dortmund játszott a legjobban: végig vezetve győzött idegenben 4-3-ra acHamburg ellen egy izgalmas meccsen, amelyen a vendégek 2-0-ra, 3-2-re és 4-2-re vezettek, tehát megérdemelten győztek, a tabellán pedig megelőzték a Leverkusent. "Játékosaim jobban bírták idegekkel, mint én" - mondta Matthias Sammer, a dortmundiak edzője, aki azért is dicsérte csapatát, mertcfutballistái a legjobbkor "rúgták élre" a Dortmundot. De Sammer azért hozzátette, egy forduló még hátra van. Ahol is a bajnokesélyeseknek nem elég a döntetlen, mert Bayern-győzelem esetén a nevető harmadik kapja a bajnoki címért a salátástálat.

Bundesliga, 33. forduló:
Hertha - Schalke 2-0 (0-0)
gól: Preetz (50.), Alves (53.)
Király Gábor és Dárdai Pál végig a pályán volt a hazaiaknál.

Wolfsburg - Bayern München 0-1 (0-1)
gól:
Biliskov (33., öngól)

1860 München - Stuttgart 3-3 (0-2)
gól:
Max (53., 11-esből és 60.), Borimirov (79.), illetve Dundee (20.), Meissner (45., 63.)
piros lap: Riseth (83., 1860 München)

Kaiserslautern - Cottbus 4-0 (2-0)
gól:
Lokvenc (23., 47.), Klose (37., 46.)
Mátyus János és Vasile Miriuta kezdő volt a vendégeknél, "Lacit" a 77. percben lecserélték.

Köln - Freiburg 2-0 (1-0)
gól:
Cullmann (26.), Scherz (86.)

Hamburg - Dortmund 3-4 (1-2)
gól:
Wicky (42., 11-esből), Hoogma (80.), Meijer (90.), illetve Amoroso (36., 11-esből és 63.), Rosicky (38.), Koller (87.)
piros lap: Hertzsch (34.), illetve Wörns (41.)

Nürnberg - Leverkusen 1-0 (1-0)
gól:
Nikl (23.)

Rostock - Mönchengladbach 1-1 (1-1)
gól:
Hill (9.), illetve Demo (17.)

Werder Bremen - St. Pauli 3-2 (0-2)
gól:
Frings (50., 78.), Ailton (55.), illetve Rahn (5.), Meggle (14.)
piros lap: Banovic (88., Werder Bremen)
Lisztes Krisztián végigjátszotta a találkozót a brémai együttesben.

A Bundesliga állása és mesterlövészei

Az utolsó (34.) forduló programja:
Bayern München - Rostock
Mönchengladbach - 1860 München
Schalke - Wolfsburg
Leverkusen - Hertha
St. Pauli - Nürnberg
Dortmund - Werder Bremen
Freiburg - Hamburg
Cottbus - Köln
Stuttgart - Kaiserslautern

Thur

Ajánlat:

Dárdai összeveszett az edzőjével Berlinben

Korábban:

Toppmöller meghosszabbítja leverkuseni szerződését

Korábban:

Leverkusenben nyert a Bréma