Vágólapra másolva!
Elvileg nincs akadálya, hogy a Kispest labdarúgócsapatát működtető kft.-t megvegye egy másik futballtársaság, és így kerüljön be az NB I-be. Igaz, a tranzakció komplikált, de alacsonyabb osztályban volt már rá példa.

A Kispest csapatát 1909-ben alapították, 88 idényben játszott eddig az első osztályban, tehát alig-alig adta lejjebb, de most úgy tűnik, hogy szaporítani fogja a másodosztályú évek számát. Nem tudják ugyanis a csapatot működtető kft. tulajdonosai tovább finanszírozni a kiadásokat. Ezért - mint keddi számunkban már megírtuk - azt tervezik, hogy eladják a kft.-t, és helyette egy másodosztályú csapatot - illetve az azt működtető céget - vesznek. Mert az NB I B-ben nem olyan drága az élet, mint feljebb. A Kispest tehát az NB I B-ben folytatná, a vásárló, a mostani másodosztályú klub pedig az NB I-ben.

Kérdés, hogy lehetséges-e az ilyen adásvétel, hiszen a szabályzat azt írja elő, hogy csak a versenyrendszerben elért osztályban indulhat minden csapat, vagyis ki hova harcolta ki a helyét. Viszont a néhány éves hazai profi futballban már gazdasági társaságok neveznek be, és cégek igenis gazdát cserélhetnek.

"A kft.-k valóban változtathatnak székhelyet, nevet, akár tulajdonost is, a lényeg az, hogy az adószámuk, a bírósági bejegyzésük ne változzon" - mondta a hivatásos liga gazdasági igazgatója, Villás Károly. "Szóval lehetséges, de elég bonyolult vállalkozás, sok adminisztrációval jár, hiszen például, ha az önkormányzat is szerepet kap a tranzakcióban, a testület hozzájárulása is szükséges."

Márpedig a vidéki NB I B-s csapatok többségében - a hírek szerint a Kispest egy ilyennel készül megállapodni - az önkormányzatok is tulajdonosok.

"Az NB I-ben még nem, de alsóbb osztályban már volt ilyen üzletre példa" - tette hozzá Villás. "Tavaly az NB II-es Diósgyőr megvette az NB I B-s Bőcs gazdasági társaságát, és így feljebb került."

Kósa Tamás

Korábban:

Fórum:

Foci volt, foci lesz. És most?