Vágólapra másolva!
Némileg méltatlanul elfelejtették Szabics Imrét idehaza. Pontosabban miközben nagy  sztár a fiatal csatár Ausztriában, addig a magyar A válogatott közelébe sem kerül, noha a Sturm Graz együttesében ősszel 15 gólt szerzett és 7 gólpasszt adott. Szabics ugyan a Róth Antal vezette U21-es válogatott frontembere, ám hogy az immáron négy esztendeje a Sturm Graz alkalmazásában álló centert mennyivel jobban elismerik Ausztriában, azt jelzi: két grazi újság is az ősz legjobb futballistájának választotta a 21 éves támadót.
Forrás: EPA
Szabicsot társai ünneplik a Laziónak lőtt gólja után
Fotó: Epa


- Milyen volt belülről a római mérkőzés, netán lazára vették a figurát az olaszok, vagy szerencséjük is volt a továbbjutással? - kérdeztük a magyar támadót.
- Bár ismerem a mondást, miszerint mindig a győztesnek van igaza, ám nem túlzok, ha azt mondom, a Laziónak a két mérkőzés alapján szerencséje volt. Jóllehet, ők jutottak tovább és az olasz bajnokságban is az élcsoportban helyezkednek el, de éppen ezért egyáltalán nem ájultam el a mutatott játékuktól, s bizony csalódott vagyok, ugyanis simán kiverhettük volna őket. Igaz, a Lazio nem a legjobb csapatával lépett pályára, ugyanakkor a két meccs alapján vallom, nem jobb csapat nálunk a római alakulat. Mi a grazi meccsen vesztettük el a párharcot, amikor is 1-0-s félidei vezetésünk után, rögtön a második játékrész elején egy peches gólt kaptunk, majd utána még kettőt, amelyek szintén elkerülhetők lettek volna. Persze így sem kell szégyenkeznünk, mivel nem sok csapat képes Rómában megverni a Laziót, sőt, mint az Ausztriában megjelenő lapok címoldalon is hozták, történelmi tettet hajtottunk végre, hiszen osztrák csapat nemzetközi kupában még sohasem nyert Olaszországban.

- Remeklése nyomán a jelek szerint most már kihagyhatatlan tagja lett a Sturmnak.
- Szerencsére ezt már senki sem kérdőjelezi meg a klubnál, és a statisztikám miatt sem kell pironkodnom. Ősszel 30 meccsen léptem pályára, s ezeken 15 gólt lőttem, és adtam 7 gólpasszt. A szezon zárásakor pedig két grazi újság, a Woche és a Neue Grazer az ősz legjobb futballistájának választott meg, ami különleges elismerés arrafelé, főként egy külföldinek.

- Bár Gellei Imre szövetségi kapitány jelezte, számít a játékára, mégis: jó formája okán nem bántja, hogy az A válogatottba nem kapott meghívót ősszel?
- Örültem volna ennek, hiszen idestova négy éve játszom Ausztriában, előtte egy évet a Fradiban is lehúztam, ráadásul a mostani fél szezonom tényleg jól sikerült, így Ausztriában kérdezgetik, miért nem tudok odaférni a nagy válogatotthoz. Nekik is azt tudtam mondani, amit most önnek, remélem, ami késik, nem múlik.

- Szerződése mikor jár le a Sturm Graznál?
- Jövő nyáron, s december huszadikáig kell jeleznem a klubnak, milyen feltételekkel írnám alá az új szerződést.

- Vannak más ajánlatai is?
- Akadnak, de ezek nem publikusak, s nem is időszerűek.

Lehet magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26844

- S ha egy osztráknál erősebb bajnokságba invitálnák, elfogadná a felkérést?
- Egyelőre korai erről beszélni, hiszen mindenekelőtt a Sturm vezetőivel kell megállapodnom. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagynom, hogy a Sturm Graznál sztárként kezelnek, míg egy esetleges klubcsere után megint csak éveket kellene várnom a hasonló elismertségre.

- Mikor mennek szabadságra?
- Jókor kérdezi, mert éppen mától (péntek délután - a szerk.), s úton vagyok szülővárosom, Szeged felé. Sok pihenésre azonban nincs mód, hiszen január hetedikén kezdődik a felkészülés. Reményeim szerint a tavasz még az őszinél is több örömet hoz számomra.

Bánki József