Vágólapra másolva!
Pierluigi Collina sorozatban ötödször lett az év játékvezetője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet szerint. Az olasz bíró ezzel megelőzte Puhl Sándort, aki 1994 és 1997 között négyszer végzett az 1987 óta minden évben megrendezett szavazás élén.

A 42 éves Collina rekordot jelentő 222 ponttal érdemelte ki újra a kitüntető címet a svájci Urs Meier és a dán Kim Milton Nielsen előtt. Többek között az döntött a javára, hogy ő fújta a sípot a koreai-japán közös rendezésű világbajnokság Brazília-Németország (2-0) döntőjében.

Puhl Sándor szerint Pierluigi Collina egész évben jó teljesítményt nyújtott, így várható volt, hogy ismét ő végez az IFFHS szavazásának élén. "Sokat nyomot a latban, hogy a világbajnoki döntőben is remekül bíráskodott, ezzel magyarázható a fölényes sikere. Nincs bennem rossz érzés amiatt, hogy sorozatban ötödször lett a legjobb és ezzel megelőzött. Ez az élet rendje, aki tovább folytatja a pályafutását, több lehetőséget kap" - nyilatkozta Puhl, aki 1994 és 1997 között sorozatban négyszer lett az év játékvezetője.

Puhl úgy véli, ahhoz, hogy magyar bíró újra bekerüljön a nemzetközi élmezőnybe, sok tényező szerencsés egybeesésére van szükség. "Mi is rendelkezünk olyan játékvezetőkkel, akik helyet követelhetnének maguknak az elitbe, ezt felelősséggel kijelenthetem, de a kiugráshoz rengeteg más is kell. Úgy áll a helyzet, mint amikor egy férfi meg akar ismerkedni egy nővel: a cél eléréséhez 50 százalék már adott."

2002 legjobb játékvezetői:
1. Collina (olasz) 222 pont
2. Meier (svájci) 72
3. Milton Nielsen (dán) 47
4. Frisk (svéd) 38
5. Dallas (skót) 21
6. Acosta (kolumbiai) 20
7. Merk (német) 18
8. Bujszaim (egyesült arab emírségekbeli) 11
9. Melo Pereira (portugál) és Veissiere (francia) 8-8