Vágólapra másolva!
Állkapocscsonttörése után góllal tért vissza a Celtic kezdőcsapatába a svéd Henrik Larsson, akinek találatával vezetett is a skót együttes a Liverpool elleni UEFA-kupa negyeddöntőben, végül azonban a csapatnak meg kellett elégednie a döntetlennel. A Lazio otthon nehezen nyert a Besiktas ellen.
Forrás: EPA
Henrik Larsson góllal tért vissza a Celticbe Fotó: EPA

A brit sajtó egyszerűen brit csataként aposztrofálta a Celtic-Liverpool UEFA-kupa negyeddöntőt, amelyen a skót és az angol labdarúgás jeles képviselői csaptak össze. A találkozó fontosságát hűen jelezte, hogy a hazaiak szakvezetője, Martin O'Neill rengeteg kockázatot vállalva két olyan játékosát is pályára küldte, aki nem volt teljesen egészséges. Az egyik az a svéd Henrik Larsson volt, aki gyakorlatilag vasárnap vehetett részt az első teljes edzésén, amióta felépült kettős állkapocstöréséből. A másik csatár, Chris Sutton ágyéksérüléssel bajlódott, így a támadósor egyetlen egészséges játékosa John Hartson maradt.

"Henrik néhány napja együtt edz a csapattal, nem érzi magát rosszul. Ő elég furcsa gondolkodású játékos, ha úgy érzi, vállalja a játékot, akkor érdemes kockáztatni" - nyilatkozta O'Neill az összecsapás előtt. A másik oldalon Gerard Houllier ismét számíthatott Emile Heskey-re, míg a műtét után lábadozó Stephane Henchoz-t Djimi Traore helyettesítette.

A két csapat a következő összeállításban kezdte meg a játékot.
Celtic: Douglas - Mjällby, Balde, Valgaeren, Smith - Lennon, Petrov, Thompson, Sutton, H. Larsson, Hartson
Liverpool: Dudek - Carragher, Hyypiä, Traore, Riise - Murphy, Gerrard, Hamann - Diouf, Owen, Heskey.

Ki nyeri az UEFA-kupát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=50157

A mérkőzés első lövésére nem sokat kellett várni, Hartson már a 14. másodpercben megmozgatta Dudek kapust, aki ekkor még tudott hárítani. Nem úgy a harmadik percben, amikor Thompson bal oldalról érkező átadását Henrik Larsson megszelídítette, majd jobbal, 16 méterről védhetetlenül zúdította a Liverpool kapujába (1-0). Válaszul Murphy kétszer távolról veszélyeztetett, ám az egyenlítést nem az ő lövése jelentette. A 17. percben Riise beadását Heskey juttatta Douglas hálójába (1-1).

A második félidőben továbbra is változatos játék folyt. Az 53. percben Larsson közeli lövését védte Dudek, tíz perccel később a Diouf, Heskey támadás akadt el a skót portás kezében. Gyakorlatilag ezzel ki is merült a két csapat repertoárja, az 1-1-es eredménnyel a Liverpool került kisebb lépéselőnybe, hiszen hazai pályán, az Anfield Roadon nem hátrányról kell kezdenie a visszavágót.

Eredmények
UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Celtic - Liverpool 1-1 (1-1)
gól:
H. Larsson (3.), illetve Heskey (17.)

Lazio - Besiktas 1-0 (0-0)
gól:
S. Inzaghi (56.)

Malaga - Boavista 1-0 (1-0)
gól:
Dely Valdez (17.)

Porto - Panathinaikosz 0-1 (0-0)
gól:
Olisadebe (72.)