Vágólapra másolva!
Az Ajax Amsterdam a legutóbbi Bajnokok Ligája egyik legkellemesebb meglepetését okozta azzal, hogy rendkívül fiatal csapatával bejutott a legjobb nyolc közé, és ott csak hatalmas küzdelemben esett ki a későbbi győztes AC Milannal szemben. A sikereknek azonban ára is volt, hiszen a klub legjobbjait neves külföldi egyesületek kezdték csábítani, és néhányukat nem is sikerült megtartani, aminek köszönhetően a trénernek, Ronald Koemannak kissé át kell építenie együttesét a következő szezonra.

Az első változások azonban nem a játékoskeretben, hanem a vezetőségben történtek az Ajaxnál, hiszen köztudott volt, hogy a klub elnökét, Michael van Praagot megválasztották a holland liga vezetőjének (ez a szervezet tömöríti az első osztály klubjait), és így nem töltheti be az egyesület elnöki posztját. Mindez azért is jelentett nagy változást, mert ő már 14 éve állt az amszterdamiak élén, arról nem is beszélve, hogy édesapja, Jaap 1964 és 1978 között vezette az egyesületet, vagyis az Ajax történetének két legsikeresebb időszaka egyaránt a Van Praag-család nevéhez fűződik. Az elnöki pozíció átadása azonban zökkenőmentesen ment, hiszen a vezetőség egyhangú döntéssel nevezte ki az új prezidentet, aki nem lett más, mint John Jaakke, egy 47 esztendős ügyvéd - hogy a döntés nem volt váratlan, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy Jaakke az elmúlt hónapokban többször is Van Praaggal együtt jelent meg a szurkolói fórumokon. Az elnöki pozíció mellett a sportigazgatói poszton is változás történt, az Ajax egy másik élő legendája, Leo Beenhakker ugyanis személyi okokra hivatkozva lemondott - ő 2000 szeptembere óta töltötte be ezt a feladatot.

Ami magát a játékoskeretet illeti, az Ajaxnak alig volt olyan játékosa, akiért ne jelentkezett volna be pár európai sztárklub. A legkeresettebb a román középhátvéd Christian Chivu volt, a csapatkapitányt végül az AS Roma szerezte meg, és a szélső Andy van der Meyde is Olaszország felé vette az irányt, ő az Internazionaléhoz írt alá. Az egyiptomi csatár, Mido eladása viszont még jól is jött a klubnak, hiszen ő összekülönbözött a trénerrel, Ronald Koemannal, és a tavaszi szezont kölcsönben a Celta Vigóban töltötte - mostantól az Olympique Marseille összeállításában kereshetjük a nevét. Az Ajax míg így is sikerként könyvelhette el, hogy Zlatan Ibrahimovicot és Hatem Trabelszit sikerült megtartania, ugyanis irántuk is hatalmas volt az érdeklődés.

A távozók helyére természetesen igyekeztek megfelelő utánpótlást igazolni, bár egyelőre úgy tűnik, hogy Van der Meyde helyére senki sem érkezik - igaz, szélsőkből még így sem áll olyan rosszul a klub. Annál nagyobb szükség volt viszont a hátsó alakzat megerősítésére, hiszen Chivu meghatározó alakja volt a csapat védelmének - nem véletlenül viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Ebbe a csapatrészbe végül két új ember is érkezett, akik meglehetősen keresettek voltak a nemzetközi piacon, és az Ajaxon kívül más is érdeklődött irántuk.

Nem kis fegyverténynek számít a cseh Zdenek Grygera megszerzése, hiszen őt olyan klub vitték volna a Sparta Prahától, mint a Borussia Dortmund vagy a Juventus. A 22 esztendős futballista tavaly még a cseh utánpótlás-válogatottal nyert Európa-bajnokságot, azóta viszont a nagyválogatottnak is meghatározó embere lett, és a franciák elleni barátságos meccsen gólt is szerzett. Grygera a védelem bármelyik posztján bevethető, így az érte kifizetett 3,5 millió euró nem is tűnik soknak. A hátvédsor másik új embere a francia Julien Escudé lett akiről tavaly még mindenki biztosra vette, hogy a Manchester Unitedbe fog igazolni. Egy furcsa sérülés (a focista kutyasétáltatás közben rántotta meg a térdét) miatt azonban a transzfer meghiúsult, mivel azonban a játékos haragban állt a Rennes vezetőségével, a bretonok jobbnak látták, ha eladják. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy a bekk négy évre írt alá az Ajaxhoz.

Ugyan Mido már az előző idény második felében sem játszott az Ajaxban, Koeman mester mégis úgy gondolta, hogy Ibrahimovic mellé még egy gólerős támadót kell igazolnia, és ez a belga Wesley Sonck megszerzésével meg is történt. A focista nem akármilyen statisztikával rendelkezik a belga pontvadászatban: a legutóbbi két idényben az RC Genk színeiben 61 találkozón 53 gólt ért el (volt olyan meccs, amikor hatszor talált be), a válogatottban pedig 2001 júniusa óta hétszer volt eredményes. A 24 esztendős csatár öt évre kötelezte el magát a hollandokhoz.

A fenti három focista leigazolása jelenti a legfontosabb történéseket az erősítések terén az Ajaxnál, de nem csak ők érkeztek a nyáron a klubhoz - az amszterdamiak ügyelnek arra is, hogy a tartaléksorban is a megfelelő emberek szerepeljenek. Mivel a harmadik számú kapus, az ausztrál Joe Didulica az osztrák FK Austria Wienhez szerződött, a klub még egy rutinos portást akart szerződtetni a kispadra, és ennek érdekében megszerezték az FC Twente játékosát, Sander Bosckert, akinek 356 holland élvonalbeli találkozó áll a háta mögött.

Ami pedig a jövőt illeti: a nyáron megérkezett az Ajaxhoz a finn Turun PS két 17 esztendős focistája, Henrik és Niklas Moisander. Az ikerpár tavasszal próbajátékon szerepelt a klubnál, és olyan teljesítményt nyújtottak az ificsapatban (amelynek egyébként az Ajax egykori védője, Danny Blind a mestere), hogy mindkettőjüknek kétéves szerződést ajánlottak. Henrik kapus, Niklas pedig védő, és mindketten tagjai a korosztályos finn válogatottnak - a kilencvenes évek elején egy bizonyos Jari Litmanen leigazolásakor az északi kapcsolat egyszer már bejött az Ajaxnak.