Vágólapra másolva!
A Hansa Rostock az előző szezonban története második legjobb helyezését érte el a Bundesligában azzal, hogy a kilencedik helyen végzett, és a siker legfőbb letéteményesének a veterán gólvágót, Martin Maxot tartották, aki egymaga húsz találatot ért el. A csatár a nyáron távozott, a helyére pedig senki sem érkezett, így aztán nem csoda, hogy a rostocki szurkolók kissé tartanak az új idénytől.

A Hansa immár tíz éve őrzi helyét a legjobbak között Németországban, és ilyen hosszú ideje a rostockiakon kívül csak hét klub szerepel folyamatosan a Bundesliga 1-ben. Az elmúlt évek során olyan tradicionális egyesületeknek is búcsút kellett venniük az élvonaltól, mint az 1. FC Kaiserslautern, az 1. FC Köln, a Mönchengladbach, az 1860 München vagy az Eintracht Frankfurt, miközben a keletnémet klub valahogy mindig elkerülte kiesést.

Legtöbbször egészen az utolsó pillanatig izgulniuk kellett a szurkolóknak, de az előző idényben nem ez volt a helyzet: a csapat, köszönhetően elsősorban Martin Max góljainak, végig a középmezőny első felében szerepelt, és végül kilencedik lett, aminél jobban eddig csupán két alkalommal végzett a Bundesligában: 1996-ban és 1998-ban is a hatodik pozíciót szerezte meg.

Hogy most mégsem arról beszélnek a klubnál, hogy miként lehetne javítani ezen a helyezésen, és még előrébb jutni a táblázaton, jó realitásérzékre vall: a Hansánál továbbra is a biztos bennmaradás a cél, minimum 40 pontot szeretnének gyűjteni. A visszafogottság végül is tökéletesen érthető, hiszen az előző szezonban látott gárda tulajdonképpen csak egy helyen változott, az viszont rendkívül érzékeny veszteségnek számít: a házi gólkirály, Max úgy döntött, hogy családi okok miatt befejezi pályafutását.

Mindez legalább olyan váratlanul jött, mint ahogy a támadó rendkívül gólerős játéka: a legutóbbi pontvadászat előtt egyikre sem lehetett számítani. Hogy Max teljesítménye milyen kivételes, arra elég egy adat: az európai Aranycipőért folytatott versenyben a támadó ugyanott végzett, mint a manchesteri Ruud van Nistelrooy vagy a római Francesco Totti.

A szurkolók arra számítottak, hogy a vezetőség igyekszik majd egy gólerősnek számító csatárt igazolni Max helyére, de ahogy teltek a felkészülési időszak hetei, úgy vált egyre világosabbá, hogy senki sem érkezik a csatársorba. Az egyetlen kiszemelt a Rostocknál már korábban is megfordult Victor Agali volt, aki 1998 és 2001 között szerepelt a csapatnál, majd az Schalkéhez igazolt, ahol azonban nem ment neki a játék, csak problémák voltak vele, így aztán a nyáron felbontották a szerződését.

Úgy tűnt, hogy a nigériai focista örömmel tér vissza egykori klubjához, a felek már meg is egyeztek egy kétéves szerződésben, ám Agali az utolsó pillanatban visszalépett, mondván, előbb szeretne felgyógyulni térdsérüléséből, mielőtt bárhová is aláírna. Ehhez képest két héttel később a francia Nice-hez kötelezte el magát...

Csatár tehát egyelőre nem érkezett a rostockiakhoz, és a többi csapatrészben sem volt nagyobb változás, bár néhány új szerzemény érkezett. A kapusposzton a másodosztályú Eintracht Trier portása, Axel Keller jelenthet konkurenciát Matthias Schobernek, bár jelenleg úgy tűnik, hogy Kellert csak amolyan biztonsági tartaléknak szerződtették, és Schober egyértelműen az első számú hálóőrnek számít.

A védelemben a Herthától leigazolt Denis Lapaczinski az új ember, akivel kétéves szerződést kötöttek, és akit pár éve még az egyik legnagyobb német reménységnek tartottak, de sérülései miatt keveset játszott a berlinieknél. A középpályára pedig a dán David Rasmussen jött az FC Nordsjaellandtól, aki csak névrokonságban áll a rostockiak másik dánjával, Thomas Rasmussennel, és aki elsősorban a baloldalon bevethető.

A Hansa első bajnokija mindenesetre megmutatta, hogy Juri Schlünz edző elsősorban az előző szezonban szerepelt csapatban bízik, hiszen az új szerzemények közül senki sem kapott játéklehetőséget. Lapaczinskiéknek meglehetősen nehéz lesz bekerülniük a kezdők közé, már csak azért is, mert az alapemberek közül Ronald Maul, Magnus Arvidsson és Antonio di Salvo is a minap hosszabbított szerződést: a szakvezetővel együtt mindannyian 2007-ig írtak alá. Most már csak az a kérdés, hogy mi lesz a Max által az előző idényben futószalagon szállított gólokkal: Schlünz az első játéknapon az Arvidsson-Rade Prica csatárduónak szavazott bizalmat, de a 0-0-s végeredmény jelzi, hogy a támadósorban bizony lehetnek még problémái a szakembernek.