Vágólapra másolva!
Leo Beenhakker, a mexikói América jelenlegi edzője a favorit az Ajax labdarúgó csapatának technikai igazgatói posztjára, amely azt követően üresedett meg, hogy Louis van Gaal, az eddigi technikai igazgató összeveszett Ronald Koeman vezetőedzővel, s emiatt távoznia kellett az amszterdami csapattól. A 62 éves Beenhakker betöltötte már ezt a munkakört, mielőtt az Américához távozott volna. Akkor Van Gaal váltotta, most pedig ő váltaná Van Gaalt.

Beenhakker - aki korábban a Real Madridot is dirigálta, többek között - 2000 szeptemberétől 2003 júniusáig volt az Ajax technikai igazgatója. Koemannak egyébként nincs semmi kifogása Beenhakker ellen, akivel korábban már dolgozott együtt.

A Barcelona egykori remek középhátvédje - aki a katalánok eddigi egyetlen BEK-diadala alkalmával, 1992. május 20-án, a Wembley-ben az egyetlen, trófeát jelentő gólt lőtte szabadrúgásból a Sampdoria hálójába - elmondta, miért vált tarthatatlanná viszonya Van Gaallal, s miért kellett távoznia a Barcelona korábbi mesterének. A "kitálalás" időpontja sajátos: vasárnap rendezik a holland bajnokság csúcsrangadóját a PSV és az Ajax csapatai között.

"Van Gaal érkezését annak idején helyeseltem, és egy darabig jól együtt is működtünk. Aztán viszont teljhatalomra tört, ő akarta összeállítani az első csapatot, és szakmai kérdésekbe is beleszólt. Ezt viszont nem tűrhettem" - mondta Koeman, aki elismerte, hogy az ifjúsági és serdülő csapatoknál viszont remek munkát végzett Van Gaal, aki különben 1995-ben BL-győzelemre vezette az Ajaxot. Koeman egyébként 2001 decembere óta az Ajax vezetőedzője.

Koeman és a klub vezérigazgatója, Arie van Eijden között nincs senki - eddig Van Gaal volt az összekötő kapocs -, erre a posztra érkezne Beenhakker. Ami Van Gaal további sorsát illeti, a bennfentesek két lehetőségről beszélnek. Az egyik szerint Felix Magath utódja lehet a Bayern München kispadján, amennyiben nem megy a bajoroknak, a másik verzió pedig az, hogy a Chelsea technikai igazgatója lenne, José Mourinho szakmai segítőjeként. Ismerve a portugál szakember öntörvényű gondolkodásmódját, ez utóbbi megoldás magában rejti a borítékolható összetűzés lehetőségét.

Ch. Gáll András