Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 10-én!

1954-ben ezen a napon született Juanito (Juan Gómez González), a nyolcvanas évek Real Madridjának egyik csillaga. A málagai születésű labdarúgó a fővárosi rivális Atléticónál kezdte pályafutását, majd a Real Burgosnál lehúzott négy év után (ennek a klubnak a színeiben játszotta első spanyol bajnokiját) tért vissza Madridba, de akkor már a Realhoz. Tíz esztendőn keresztül szolgálta a királyi klubot, majd 1987 és 1989 között még, levezetésként a Málagában futballozott. A Real színeiben 284 találkozón 153 találatot, a spanyol válogatottban (1976-1982) 34 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Ötszörös bajnok, kétszeres UEFA-kupa-győztes. 1992. április 2-án autóbalesetben veszítette életét.

1993-ban ezen a napon több érdekes transzfert jelentettek be az olasz klubok. Az előző szezonban az Anconában futballozott Détári Lajos a Genoához kötelezte el magát, így a Bologna FC és az Ancona után harmadik olasz klubjához írt alá. Rá is fért az erősítés a piros-kék egyesületre, hiszen a Serie A első 11 fordulójában csak két mérkőzést nyert, így a tabella 14. helyén állt. Az éllovas AC Milan a francia Marcel Desaillyt szerződtette az Olympique Marseille-től.

A kikötővárosiakat az emlékezetes események miatt a másodosztályba száműzték, így pár hónap alatt Dragan Stojkovic, Alen Boksic, Paulo Futre (a portugál ugyanezen a napon írt alá a Reggianához), Sonny Anderson mellett az akkor már hazájában sztárnak tartott Desailly is elhagyta a klubot. A friss KEK-győztes, a milánóiakkal azonos pontszámmal álló AC Parma szintén védőt igazolt, a klub az argentin Néstor Sensinit csábította el az Udinesétől. A dél-amerikai védő azóta sem lett hűtlen Olaszországhoz, hiszen 1989 óta a Serie A-ban futballozik, jelenleg éppen Udinében.

Dévényi Zoltán