Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 2-án!

1988-ban ezen a napon játszották a nyugat-berlini nemzetközi torna utolsó két mérkőzését, a harmadik hely sorsáról döntő 90 percet, illetve a finálét. A négy válogatott részvételével zajlott eseményen két nappal korábban a Szovjetunió nagy meglepetésre 4-2-re legyőzte a világbajnok Argentína nemzeti tizenegyét (gólszerzők: Zavarov, Litovcsenko, Protaszov 2, illetve Troglio, Maradona), míg Svédország csapata hosszabbítás után (1-1, g.: K. Allofs, ill. Truedsson), csak 11-esekkel kerekedett a házigazda NSZK fölé.

Április 2-án előbb a két vesztes csapott össze, majd a döntő következett. Meglepően csekély érdeklődés előtt, mindössze 25 000 szempár előtt játszották a mérkőzéseket az Olympia stadionban. Az NSZK-nak (az Immel - Herget, Berthold, Kohler, Borowka, Matthäus, Thon, Rolff, Klinsmann, Völler, Eckstein kezdő tizeneggyel kezdett) volt miért visszavágni az argentinoknak, hiszen ez a két válogatott vívta a két esztendővel korábbi világbajnokság fináléját is, ahol a dél-amerikaiak 3-2-re győztek.

1987. decemberében lett volna lehetőségük a nyugatnémeteknek a revánsra, de Buenos Airesben 1-0-s vereséget szenvedtek. Az újabb lehetőséget azonban már nem hagyta kihasználatlanul az NSZK válogatottja, mivel Lothar Matthäus első félidőben szerzett góljával győzött a kisdöntőben.

A fináléban újabb meglepetés született, az esélytelenebbnek tartott svéd válogatott remek játékkal 2-0-ra (gólszerzők: Eskilsson, Holmqvist) győzött a Szovjetunió ellen. A skandinávok az 1978-as világbajnokságot követő valamennyi nagy seregszemléről (1982, 1986 - vb, 1980, 1984, 1988 - Eb) lemaradtak, így nagyon jól jött nekik a tornagyőzelem, amire az egész focivilág felfigyelt.

A svédek (Ravelli - R. Nilsson, Hysen, P. Larsson, Schiller, Thern, Rehn, Prytz, J. Nilsson, Eskilsson, Holmqvist) akkoriban is idegenlégiósaikra építettek, de több hiányzójuk is volt, így nem lépett pályára az NSZK-beli tornán a svájci Young Boyshoz éppen aláírt Anders Limpar, az IFK Göteborg mezét az Ajax Amsterdaméra felcserélt Stefan Pettersson, Dan Corneliusson (Como), Johnny Ekström (a szezon végéig Empoli FC, utána Bayern München) és Mats Magnusson (Benfica).

A szovjet válogatottból nagyon sokat kivett az argentinok elleni összecsapás, a bő két hónappal később Eb-döntőt játszott csapat (legismertebb játékosai: Daszajev, Kuznyecov, Litovcsenko, Zavarov, Rácz, Protaszov) így nem okozott komolyabb gondot a svédeknek.