Vágólapra másolva!
Az angol élvonalban dolgozó szakemberek közül talán a Charlton Athletic menedzsere, Alan Curbishley az, akinek munkáját a legkevésbé szokták kiemelni, pedig a mester immár tíz éve ül a londoni klub kispadján, márpedig a Premier League-ben ennél régebb óta csak Sir Alex Ferguson irányítja ugyanazt a csapatot. A szakvezető ez idő alatt a másodosztályból és a csőd széléről az élvonalba vezette az együttest, és ott stabil középcsapatot faragott belőle.

Curbishley ráadásul nem 1995 júniusában került a klubhoz, hanem négy évvel korábban, hiszen már 1991-ben leülhetett a Charlton Athletic kispadjára, igaz, akkor Angliában szokatlan módon Steve Gritt-tel közösen irányíthatta a csapatot. Abban az időben az egyesület a csőd szélén állt, és pénzügyi okokból búcsút kellett mondania otthonának, a The Valleynek - ahová azonban pár éven belül visszatérhetett. Az idő tájt még Gritt és Curbishley együttesen vezette a gárdát, de 1995 júniusában Grittet menesztették, és így Curbishley már egy személyben felelt a csapatért, amelyet 1998-ban minden idők egyik legdrámaibb rájátszása után (a playoff döntőjében a Sunderland AFC ellen 4-4-es mérkőzést követően büntetőkkel nyert a Charlton) a Premier League-be vezetett. Az Athleticnek akkor ugyan még nem sikerült megkapaszkodni a legjobbak között, de a vezetőség továbbra is bízott a menedzserben, aki rögtön vissza is vezette a csapatot az elitbe, és az ismételt feljutást követő négy évben a klubnak jóformán kiesési problémái sem voltak, és csak egyszer fejezte be az idényt tizediknél rosszabb helyen.

A 2003-2004-es bajnokságban kivívott hetedik pozíció után a következő idényre kimondva-kimondatlanul a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt a célkitűzés, és a klub ennek megfelelően is erősített: a korábbi évekkel ellentétben csupa nemzetközileg jegyzett futballista érkezett, mint például Dennis Rommedahl, Talal el-Karkuri, David Murphy és Francis Jeffers. Az eredmények nem is alakultak rosszul, a szezon első felében főleg hazai pályán remekelt a gárda, idegenben azonban beleszaladt pár súlyos vereségbe.

Ezzel együtt az előzetes célkitűzés nem tűnt elérhetetlennek, 24 forduló után például a hetedik helyen jegyezték a klubot, és ugyanannyi pontja volt, mint az ötödik pozíciót elfoglalt Liverpool FC-nek. A bajnokság hajrája azonban szinte már hagyományosan rosszul sikerült a csapatnak: a 2001-2002-es és a 2002-2003-as bajnokságban az utolsó tíz mérkőzéséből csak egyet nyert a gárda, míg az azt követő pontvadászatban pedig ugyanennyi összecsapásból csak kétszer győzött. Most még ennél is pocsékabbul zárta a szezont a Charlton, ezúttal ugyanis az utolsó 14 találkozóból sikerült csupán egyet megnyerni, így aztán végül "csak" 11. lett a gárda.

Ennek a szinte prognosztizálható visszaesésnek a fő oka sokak szerint az lehet, hogy Curbishley a Premier League legszűkebb keretével dolgozik, és az idény végére a játékosok nagyon elfáradnak. Ebben lehet is valami, hiszen a londoniak a bajnokságban mindössze 22 futballistát vetettek be, akik közül a dán cserekapus, Leon Andresen csupán két mérkőzésen védett, a fiatal Lloyd Sam csak az utolsó találkozón kapott negyedórát a mestertől, Graham Stuartot pedig a szezon közben kölcsönadták a Norwich Citynek. A keretben összesen kilenc olyan labdarúgót találunk, aki legalább harminc bajnokin szerepelt a 38 összecsapásból, és a jelek szerint ez a terhelés túl nagy volt a számukra.

Ezzel együtt jelenleg nem tűnik úgy, hogy Curbishley létszámban felturbózná keretét, de kétségtelen, hogy szeretne erősíteni a csapaton. Az első lépése két alapember szerződésének meghosszabbítása volt: az izlandi védő, Herman Hreidarsson, illetve a finn csatár, Jonathan Johansson egyaránt aláírt még egy évre a Charltonhoz, és ennek kapcsán a szakember kijelentette, hogy a hasonló szezon végi visszaesés elkerülése érdekében minden csapatrészbe várható új játékos érkezése.

Az első új szerzemény a második vonalból érkezett, a klub ugyanis 3,7 millió eurót fizetett az Ipswich Town csatáráért, Darren Bentért, aki utánpótlás-válogatott, és már megtapasztalta a Premier League légkörét, hiszen a Tractor Boysszal anno szerepelt a legjobbak között. Bent a nemrég véget ért bajnokságban húsz gólt termelt a másodosztályban, márpedig a Charltonnak éppen egy ilyen gólvágóra van szüksége: a csapat 38 mérkőzésen mindössze 46 találatot ért el, a házi gólkirályi címhez pedig hat találat is elég volt a dél-afrikai Shaun Bartlett részéről. A Charlton egyébként még egy csatárt figyel az Oxford United walesi utánpótlás-válogatott támadója, Craig Davies személyében, ami pedig a távozókat illeti, a dél-afrikai védő, Mark Fish szerződését már felbontották, és valószínűleg hasonló sors vár a jamaicai Jason Euellre is.