Vágólapra másolva!
Az előző szezon egyik kellemes meglepetése a Serie A-ban a Sampdoria volt, hiszen a genovaiak nagyon stílusosan futballozva egészen az ötödik helyig nyomultak előre a tabellán, és ezzel kiharcolták az UEFA-kupában való részvételt. Mindez azonban nem szállt a vezetőség vagy Walter Novellino mester fejébe, hiszen a nyáron a korábbi játékospolitikának megfelelően igyekeztek erősíteni a keretet.

A Samp a 2003-2004-es idényben újoncként a tiszteletet parancsoló nyolcadik pozícióban végzett, és az előző szezonban a klub azt tűzte ki célul maga elé, hogy javítson ezen a helyezésen. Mindezt ráadásul nem nagy nevek szerződtetésével szerették volna elérni (mint mondjuk a Fiorentinánál), hanem szisztematikus munkával, amelynek fő letéteményese a tréner, Walter Novellino volt.

A szakember kijelentette, hogy számára egy húsz mezőnyjátékosból álló keret tökéletesen elegendő, vagyis a tréner jól láthatóan nem a rotációs szisztéma, hanem az állandóság híve, és ígéretét maximálisan be is tartotta. A klub a bajnokság során mindössze 25 labdarúgót foglalkoztatott, ám ebben a téli átigazolások is benne vannak: három focista távozott, kettő pedig érkezett az idény közben, miközben három olyan labdarúgó is akadt, aki csak egy találkozón kapott játéklehetőséget.

A jó szereplés és az előzetes célkitűzés megvalósítása után az edző jutalma szerződéshosszabbítás volt: alig ért véget a bajnokság, a Sampdoria új kontraktust kötött Novellinóval, aki így 2008-ig kötelezte el magát az egyesülethez. Mindez egyben azt jelentette, hogy a genovaiak továbbra is tartják magukat a tréner által elképzelt játékospolitikához, ugyanakkor az nyilvánvalóvá vált, hogy a keretet mindenképpen erősíteni kell, hiszen az új idényben már kettős terhelés lesz a focistákon a nemzetközi szereplés miatt.

Attól nem kellett tartani, hogy különösebben meggyengül az együttes, hiszen a nyáron mindössze hárman hagyták el a gárdát, és közülük csak a bal oldali középpályás, Marc Pisano számított alapembernek, őt a Cagliari vette meg. Rajta kívül elment még a cserecsatár Fausto Rossini, illetve végleg eladták a januárban az Atalantának kikölcsönzött Biagio Paganót a bergamóiaknak.

Az érkezési fronton sem volt túl sok a név, a szokásoknak megfelelően a Samp nem próbált meg sztárokat szerződtetni, bár az a híresztelés sokáig tartotta magát, hogy a genovaiak szeretnék megszerezni az FC Internazionale uruguayi támadóját, Álvaro Recobát, aki egykoron a Veneziánál már dolgozott Novellino keze alatt. Ez a transzfer azonban eddig még nem valósult meg, és a Sampdoria inkább Milánó másik egyesületével, az AC Milannal üzletelt, a rossoneróktól ugyanis három focista is érkezett a Luigi Ferraris-stadionba, igaz, egyikük sem közvetlenül a Giuseppe Mezza-stadionból.

A középpályás Samuele Dalla Bona például a legutóbbi szezont kölcsönben a Bologna FC-ben töltötte, ám a klub élvonalból való kiesése után nem volt maradása, miközben az AC Milan továbbra sem tartott rá igényt, így aztán megint kölcsönadták, ezúttal a Sampdoriának. Hasonlóan jártak el a mindössze 18 esztendős Ignazio Abatéval, aki az előző idényben a harmadosztályú Napoli futballistája volt, és remekül is szerepelt, azonban a nápolyiak nem tudták kiharcolni a feljutást a Serie B-be, így aztán Abate nem maradt Diego Maradona egykori klubjánál.

A harmadik, Milánóból kölcsönvett futballista a csatár Marco Borriello, aki eddigi pályafutása során nem arról lett híres, hogy túl sok gólt szerzett volna a Serie A-ban: mindössze háromszor volt eredményes az élvonalban, ebből kétszer az előző idényben a Reggina játékosaként. Novellino azonban a jelek szerint bízik benne, igaz, a Samp sem elsősorban a remek támadójátékának köszönhetően végzett ilyen előkelő helyen, elvégre a genovaiak mindössze 42 gólt értek el az előző szezonban.

A negyedik új szerzeménynek, Luigi Salának is vannak kapcsolatai a Milannal, hiszen pályafutása során megfordult a rossoneróknál, azonban őt nem a milánóiaktól kellett megvenni, hanem az Atalantától. Az egykoron szupertehetségnek tartott védő ugyan nem futotta be azt a karriert, amit vártak tőle, de megbízható élvonalbeli játékos vált belőle, és Novellino számára ez tökéletesen elegendő.

Ugyanez elmondható a Palermótól leigazolt Lamberto Zauliról is, aki ingyen érkezett, és kétéves szerződést kötött a genovaiakkal. Végezetül a Brescia rutinos portása, Luca Castellazzi is a Sampdoria focistája lett, vagyis a jelek szerint a Novellino által emlegetett húszas keret az idén inkább 25-ös lesz, ami tökéletesen érthető is, hiszen ezúttal a követelmények is nagyobbak lesznek.