Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 24-én!

1983-ban ezen a napon slágerösszecsapásra került sor a Copa Américán. A dél-amerikai kontinensbajnokságot az idő tájt nem egy országban rendezték (1975 és 1983 között valamennyi válogatott hazai pályán fogadta ellenfeleit), így 22 esztendeje is ez a lebonyolítási forma volt érvényben.

A sorsolás szeszélye folytán Dél-Amerika két legerősebb válogatottja, Argentína és Brazília a második csoportban szerepelt, a trió harmadik tagja Ecuador volt. A csoport első két mérkőzését Ecuadorban játszották, augusztus 10-én az argentinok játszottak ott 2-2-es döntetlent, majd egy héttel később a brazilok győztek Quitóban 1-0-ra.

Az ősi riválisok mérkőzését mindig óriási érdeklődés kísérte, nem volt ez másként akkor sem, hiszen a két válogatott először találkozott az 1982-es világbajnokság óta (Spanyolországban a selecao 3-1-re győzött). Az argentinokat tehát fűtötte a visszavágás vágya, de szerették volna megszakítani az akkor már 13 éve tartó nyeretlenségi sorozatukat is a riválissal szemben.

Ennek ellenére a hazaiak mestere, Carlos Salvador Bilardo a kísérletezésre használta azokat az éveket, így a Copa América sem volt kivétel. A kontinensbajnokságra nevezett játékosok közül csak Ubaldo Fillol kapus és Enzo Trossero voltak ott az egy évvel korábbi világbajnokságon, igaz a védő egyetlen mérkőzésen sem játszott Spanyolországban.

A brazilok elleni kezdőcsapatból Camino, Mouzo, Ponce, Russo, Sabella, Márcico és Gareca, valamint a két csere, Marangoni és Ramos a későbbiekben ilyen-olyan okokból kifolyólag nem nyűgözhette le Bilardót, mert ők nem kerültek be a három évvel későbbi mexikói tornára nevezett - majd ott világbajnokságot nyert csapatba.

Ennek ellenére Buenos Airesben remekeltek, hiszen a jóval nevesebb labdarúgókból álló brazilokat 1-0-ra legyőzték. A győztes gólt a második félidőben Ricardo Alberto Gareca szerezte, aki akkoriban a Boca Juniors ünnepelt csatára volt.

Argentína - Brazília 1-0 (0-0)
Buenos Aires, Monumental stadion, 70 000 néző
v.: Cardellino (uruguayi)
Argentína: Fillol - Camino, Mouzo, Trossero, Garré, Ponce, Russo (Marangoni, 46.), Sabella, Márcico (Ramos, 78.), Gareca, Burruchaga
szövetségi kapitány: Bilardo
Brazília: Leao - Paulo Roberto, Mozer, Toninho Carlos, Júnior, China, Tita, Renato (Geraldo), Careca, Roberto Dinamita, Jorginho
szövetségi kapitány: Parreira
gól: Gareca (55.)