Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság 2004-2005-ös szezonja a három nagycsapat, az AC Milan, a Juventus FC és az FC Internazionale különversenyének jegyében telt, amelybe a többi klubnak esélye sem volt beleszólni. Ez várhatóan az augusztus végén kezdődő kiírásban sem lesz másként, hiszen mindhárom tavalyi dobogós kerete erősödött, míg az üldözők egyike sem volt képes annyira bevásárolni, hogy versenybe szállhasson az első három hely valamelyikéért.

A bajnoki címért, akárcsak tavaly, három csapat szállhat harcba, mégpedig jelen állás szerint közel azonos eséllyel. A címvédő Juventus FC háza táján augusztus közepéig minden rendben volt, hiszen a torinóiaknak sikerült megszerezniük az Arsenal FC csapatkapitányát, Patrick Vieirát, a Lazio védekező középpályását (szükség esetén középhátvédjét), Giuliano Giannicheddát, valamint a Bayern München horvát védőjét, Robert Kovacot.

Rajtuk kívül visszatért a Fiorentinától a kölcsönadott két válogatott játékos, Giorgio Chiellini, valamint Fabrizio Miccoli, a játékoskeret tehát bomba erős, minden posztra két, azonos mértékben kiváló képességű játékos áll Fabio Capello rendelkezésére. Illetve állt, az AC Milan elleni Berlusconi-kupa-mérkőzésig. Azon a találkozón ugyanis Gianluigi Buffon, Mauro Germán Camoranesi és Pavel Nedved is megsérült.

Közülük a kapus esete a legsúlyosabb, Buffon vállát ugyanis meg kellett operálni, minimum két hónapig nem állhat csapata rendelkezésére. A Juvénak tehát lépnie kellett, és villámgyorsan lépett is: a bajnok aznap, amikor Buffon a kés alá feküdt, leigazolta a Milantól távozott Christian Abbiatit.

A válogatott keretnél szintén számításba vett hálóőr azért hagyta ott a piros-feketéket, mivel Carlo Ancelotti gárdája a nyáron két kapust is szerződtetett, így Abbiati csak a negyedik számú jelölt volt a posztra. Dida új helyettesei a görög Dimitriosz Elefteropulosz és az ausztrál Zeljko Kalac, de természetesen nem ők a nyári mercato legnagyobb fogásai a bajnoki és BL-ezüstérmes számára.

Őket a csatársorban kell keresni. Ha esetleg valaki nem lenne tisztában a milánóiak két új támadója, Alberto Gilardino és Christian Vieri képességeivel, nézze meg, kik alkották Marcello Lippi válogatottjának csatársorát az írek elleni barátságos mérkőzésen: természetesen ők ketten.

Az AC Milanban valószínűleg nem ez lesz a helyzet, hiszen azt nehéz elképzelni, hogy Andrij Sevcsenko a kispadon kezdje a szezont. Mint ahogy a rossonerók nyilván Marek Jankulovskit sem a cseresorba igazolták le az Udinesétől, a cseh játékos megoldhatja a csapat évek óta létező balhátvédproblémáit, és valamelyest tehermentesítheti a kapitányt, Paolo Maldinit, aki ismét visszatérhet a védelem tengelyébe (ha ki tudja szorítani a kezdő csapatból az Alessandro Nesta-Jaap Stam páros valamelyik tagját).

Szintén új szerzemény a PSV Eindhoventől érkezett svájci Johan Vogel, aki Andrea Pirlo vagy Gennaro Gattuso alternatívája lehet. A távozók között - a Chelsea FC-hez visszarendelt Hernán Crespo kivételével - természetesen nem találunk kulcsembert, Ancelotti csak olyan játékosokat engedett el, akik nélkül el tudja képzelni a jövő Milanját. Ilyen Jon Dahl Tomasson (VfB Stuttgart), Vikash Dhorasoo (Paris-SG), Cristian Brocchi és Giuseppe Pancaro (mindketten Fiorentina).

A másik milánói klub, az FC Internazionale az idén is megtartotta szokásos nyári nagybevásárlását, és ennek jelentős részét a Real Madrid nevű "bevásárlóközpontban" bonyolították a fekete-kékek. Három futballista is érkezett ugyanis a Santiago Bernabéu stadionból Roberto Mancini együtteséhez, Luis Figótól, Santiago Solaritól és Walter Samueltől (valamint az Udinéből érkezett chilei David Pizarrótól és a Bresciától megvett kameruni Pierre Wométól) egyértelműen azt várják, hogy végre hozzásegítse az Intert a több mint 15 éve hiába üldözött bajnoki cím megszerzéséhez.