Vágólapra másolva!
Meglehetősen felemásra sikeredett a CA Osasuna legutóbbi idénye: a pamplonaiak remekül kezdték a bajnokságot, és sokáig a középmezőny elején tanyáztak. Aztán tavasszal valóságos mélyrepülést produkált a gárda, amely kis híján kiesett az élvonalból, mégis kivívta a nemzetközi szereplés jogát, hiszen bejutott a kupadöntőbe. Javier Aguirre csapatának az UEFA-kupában nem sikerült bejutnia a csoportkörbe, a bajnokságban viszont egyelőre jól szerepel a csapat: kilenc forduló után az első helyen álltak a piros-kékek.

A CA Osasuna háza táján egy éve ilyenkor remek volt a hangulat, hiszen a pamplonai klub remekül kezdte a 2004-2005-ös idényt: öt forduló után az ötödik helyen állt a tabellán Javier Aguirre együttese, nem kis részben a nyáron igazolt szerb vándormadár, Savo Milosevic öt góljának köszönhetően. Akkor még a nemzetközi kupaszereplés kivívása sem tűnt lehetetlennek, az pedig egészen biztosnak látszott, hogy kiesési gondjaik nem lesznek a helyi kedvenceknek.

A tavaszi idényben azonban gyökeres fordulat állt be a csapat életében: a 2005-ös naptári évet annyira pocsékul kezdték a pamplonaiak, hogy még a kiesés szele is megcsapta az El Sadar stadion "lakóit". Az osztályváltást végül sikerült elkerülniük, de a megszerzett 15. helynek nem sokan tudtak örülni a csapat szurkolói közül.

Annak viszont annál inkább, hogy kedvenceik a tragikus bajnoki szereplés ellenére kivívták a nemzetközi szereplés jogát, ugyanis bejutottak a kupadöntőbe, ahol csak hosszabbításban kaptak ki a Bajnokok Ligájában induló Real Betistől. Több mint valószínű, hogy ez mentette meg a vezetőedzőt, Aguirrét is, április körül ugyanis igencsak felerősödtek a mexikói trénert bíráló hangok, de a kupaszereplés elhallgattatta őket.

A közép-amerikai szakember tehát a nyarat nem álláskereséssel, hanem munkával tölthette, s feladata egyértelmű volt: olyan gárdát kellett építenie, amely elbírja a kettős terhelést, illetve először képes kiharcolni azt, azaz bejut az UEFA-kupa csoportkörébe. A keretbővítési hadművelet nem ígérkezett könnyűnek, hiszen az egyesület nem dúskál az anyagiakban, így nemcsak új játékosok vásárlása tűnt nehéz feladatnak, hanem a régiek megtartása is. Ez utóbbi nem is sikerült maradéktalanul, hiszen több kulcsjátékos is búcsút intett a nyáron Pamplonának.

A jobbhátvéd, Unai Expósito az Athletic Bilbaóhoz igazolt, a védekező középpályást, Pablo Garcíát a Real Madrid vitte el, a csatárok közül pedig ketten is távoztak: García honfitársát, a szintén uruguayi Richárd Morálest a Málaga CF, az ausztrál John Aloisit pedig a Deportivo Alavés szerződtette. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Aguirre kitette a keretből Sanzolt, Iván Rosadót és Jusuét, bőven volt betöltendő hely a keretben.

Elsősorban a támadósorban volt nagy az "üresedés", így nem csoda, hogy ebbe a csapatrészbe ketten is érkeztek, igaz, csak egyikük számít valóban új játékosnak, hiszen Gorka Brit már tavaly is a klub tulajdona volt, csupán kölcsönben szerepelt a másodosztályú UD Salamancában. Az argentin Bernardo Romeo viszont korábban még sohasem játszott az Osasunában, a spanyol bajnokság viszont nem volt ismeretlen a támadó számára, hiszen a legutóbbi idényt az RCD Mallorcánál töltötte, kölcsönben.

Szintén nem kell bemutatni a Primera División mezőnyét a Pablo García helyére az Atlético Madridtól igazolt Marcelo Sosának, aki két dologban mindenképpen hasonlít elődjére: ő is védekező középpályás, és ő is uruguayi. Expósito pótlását házon belül oldotta meg Aguirre, így csak egy kapust kellett igazolni, és sikerült is, mégpedig nem kisebb klubtól, mint a Manchester Unitedtől. Igaz, azt régészek kutatják, hogy Ricardo mikor lépett legutóbb pályára a Vörös Ördögök színeiben, de képességei ettől még kétségtelenül feljogosítsák arra, hogy a Primera Divisiónban védjen.

Hellyel-közzel sikerült tehát pótolni a nyáron távozottakat, de azt túlzás lenne állítani, hogy a holtidényben erősödött az Osasuna kerete. Ennek pedig a csapat a nemzetközi porondon itta meg a levét, hiszen a pamplonai gárdának nem sikerült bejutnia az UEFA-kupa csoportkörébe. Az első fordulóban Fortuna istenasszony a francia Stade Rennes együttesét sodorta a spanyolok útjába, és Bölöni László csapata túl nagy falat volt a piros-kékeknek: az idegenbeli 3-1-es vereséget egy hazai gól nélküli döntetlen és kiesés követte.

A bajnokságban viszont egyelőre minden várakozást felülmúlva szerepel az együttes: az Aguirre-gárda első kilenc bajnokijából hatot megnyert, így az Osasuna még jobban áll, mint tavaly ilyenkor: Milosevicsék egyelőre az első helyen tanyáznak! A szurkolók ennek persze felhőtlenül örülnek, és közülük senki sem mer arra gondolni, hogy a csapat a tavalyi idényt is majdnem ilyen remekül kezdte, az év végén pedig majdnem búcsúzni kényszerült az első osztálytól.