Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 27-én!

1974-ben ezen a napon játszották az angol bajnokság 41., azaz utolsó előtti fordulóját. Hasonló helyzetben mindenhol a bajnoki aranyéremért harcoló csapatokra fókuszálódott volna a figyelem, de mint tudjuk, Anglia sok tekintetben, így ebben is más világ. Annyiból érthető volt a kiesés elleni harcot kísérő óriási médiaérdeklődés, hogy a Manchester United volt az egyik érintett klub.

A hétszeres bajnok, háromszoros kupagyőztes, 1968-ban BEK-győztes MU az idő tájt cseppet sem idézte a dicső elődöket, így bizony az Old Traffordra kilátogatott 56 996 néző görcsbe rándult nyomorral várta a Manchester City elleni városi derbit.

Az összeállítások: Stepney - Forsyth, Houston, Greenhoff, Holton, Buchan, Morgan, Macari, McIlroy, McCalliog, Daly (United), Corrigan - Barrett, Donachie, Doyle, Booth, Oakes, Summerbee, Bell, Lee, Law, Tueart (City).

Nos, amitől a lelkes MU-hívek tartottak az 90 perc elteltével be is következett, a City 1-0-ra nyert, így a Vörös Ördögök 36 esztendő elteltével ismét búcsút vehettek az élvonaltól. Az örökké emlékezetes napnak külön pikantériát adott, hogy a vendégek győztes gólját az a Denis Law szerezte, aki korábban tíz esztendőn keresztül a MU ünnepelt sztárja volt, 1964-ben például Aranylabdával díjazták éves produkcióját.

Law levezetésként az előző nyáron szerződött át a város másik élvonalbeli klubjához, éppen ez a találkozó volt az utolsó ligaösszecsapása. Az óriási tét ellenére az Old Trafford népe nagy szeretettel fogadta Law-t, aki a City csapatkapitányi karszalagját is megkapta a mérkőzésen. A 82. percben elérkezett a dráma csúcspontja: Francis Lee labdáját Law sarokkal továbbította Alex Stepney kapujába.

A gól után amúgy angol módra "elszabadult a pokol", nézők százai tódultak a pályára, hogy agressziómentesen tüntessenek klubjuk ellen. Senki nem bántotta a City játékosait, így köztük Law-t sem, de nem is kellett, mert a 34 éves skót csatár enélkül is maga alatt volt. Ha lehetett volna, akkor sem folytatta volna a játékot, a helyére Henson állt.

De nem lehetett, mert a közönség nem tágított a zöld gyepről, így a mérkőzés félbeszakadt. Az eredmény ettől persze nem változott, így az egy héttel később befejeződött pontvadászat végén (a bajnok a Leeds United lett) a Southampton FC és a Norwich City társaságában a Manchester United is kiesett!

Dévényi Zoltán