Vágólapra másolva!
Miközben a Bundesligában a Bayern München jó úton halad az újabb bajnoki címe felé, addig a bajorok városi riválisa, az 1860 München a másodosztályban a kiesés ellen harcol, ráadásul komoly anyagi gondokkal is küzd. Az Oroszlánok a Bayern segítsége nélkül alighanem csődhelyzetbe is kerültek volna, de nagyobbik müncheni egyesület a minap 11 millió euróval kisegítette az 1860-at - cserébe viszont az Allianz Arena egyedüli tulajdonosa lett.

Az 1860 München nagyon sokáig patinásabb és sikeresebb egyesületnek számított, mint a Bayern, nem csoda, hogy a Bundesliga megalapításakor is az Oroszlánokat vették fel az első vonalba, és a másik müncheni klubnak a másodosztályból kellett kiharcolnia a feljutást.

A hetvenes évekre aztán változott a helyzet, és a Bayern a nemzetközi porondon is sztárcsapattá lépett elő, míg az 1860 München egészen a harmadosztályig esett vissza - hogy aztán az elmúlt évtizedben visszajusson a legjobbak közé, sőt, egy ideig úgy tűnt, hogy nem stabil középcsapat, hanem annál több is lehet a Bundesligában. Az Oroszlánok az 1999-2000-es idényben bronzérmesek voltak, és a BL selejtezőjében is elindulhattak, de nem sikerült beverekedniük magukat a csoportkörbe, és szép fokozatosan visszaesett a teljesítményük, egészen addig, míg két évvel ezelőtt búcsúzniuk kellett az élvonaltól.

Első nekifutásra azonban nem sikerült a visszakerülés, de a jelenlegi szezon előtt a klub elnöke, Karl Auer kijelentette: "Feljutásra vagyunk ítélve". Az 1860-nak volt a legnagyobb a költségvetése a Bundesliga 2-ben, de ez sem vezetett eredményre, a klub jelenleg, négy fordulóval a zárás előtt csak a 12. helyen áll, és még a bennmaradása sem teljesen biztos, a csapatot öt pont választja el a kieső pozícióktól. De még ha a pályán sikerül is kiharcolni a bennmaradást, az egyesület sorsa akkor is rendkívül bizonytalan, mert mint kiderült, az Oroszlánok jelentős adóssággal rendelkeznek, a hírek szerint hétmillió eurós tartozásuk van, így a csodaszép Allianz Arena (ahol a gárda a hazai bajnokijait játssza) fenntartásának költségeit sem tudják állni. Ez utóbbi hír a Bayern számára is rendkívül kellemetlen, elvégre a két egyesület közösen építtette az Arenát, ám az utóbbi hónapokban a teljes fenntartási költség rá hárult.

A Bayern vezérkara tehát nem csupán szívjóságból döntött úgy, hogy segít a városi riválison, arról nem is beszélve, hogy nem ajándékba adták a szóban forgó 11 millió eurót az 1860-nak. Az Oroszlánok ezen összeg fejében ugyanis lemondtak a tulajdonrészükről, ami azt jelenti, hogy az Allianz Arena immár teljes egészében a Bayern Münchené - minimum négy évig, a kisebbik müncheni egyesület akkor vásárolhatja vissza a részvényeit. Ehhez azonban az kell, hogy a csapat bennmaradjon a Bundesliga 2-ben, és egy-két éven belül visszaverekedje magát az élvonalba.